В Европейския съюз се създават и усилват толкова големи финансово-икономически дисбаланси, че ЕС може и да не устои на рисковете и това да доведе до пълното му разпадане.

Това каза един от най-богатите хора в света Джордж Сорос, който представи новата си книга в Лондон "Трагедията Европейски съюз".

Тя представлява статии и интервюта, написани от Сорос през последните години. "Главният проблем на еврозоната и ЕС се състои в пропастта между страните - кредитори и страните - длъжници, която продължава да се разширява", подчертава Сорос.

Според него ЕС е изправен пред продължителна стагнация, която усилва дисбалансите и общността може и да не устои на кризата.

Сорос смята, че най-добрият вариант за излизане от ситуацията е Германия да напусне еврозоната.

"В момента Германия прави и немислимото, за да спаси еврото. Проблемът в еврозоната е, че в същото време Германия изпълнява само минимално необходимите мерки за поддържане на единния валутен съюз. Междувременно разликата в основните показатели като излишък и дефицит по текущите сметки на страните в еврозоната продължава да расте".

Финансовата криза на ЕС се е превърнала в политическа, което се изразява в две неща – трудностите с еврото и проблема в отношенията между Великобритания и ЕС, смята Сорос. /БГНЕС/