Милиардерът Джордж Сорос твърди, че "острият стадий" на финансовата криза по същество е преминал, но американската икономика едва сега започва да усеща нейните последици, предаде агенция Блумбърг.

Щетите, нанесени на глобалната финансова система, "непременно ще се отразят на реалната икономика", твърди Сорос. "Последиците  тепърва започват да се усещат. Наблюдава се известно забавяне във времето". Цените на жилищата "се повишиха прекомерно" и също толкова "прекомерно силно ще спаднат", прогнозира Сорос.

САЩ са в самото начало на периода на изземвания на недвижими имоти заради дългове, допълва финансистът. Когато цените на жилищата спадат, "да очакваме, че към края на годината можем да излезем от това положение", е нереалистично, подчертава Сорос.

 Доларът "неизбежно отново ще се окаже под натиск", ако централната банка на САЩ продължи да понижава лихвите. Спирането на низходящата тенденция при определянето на водещата лихва на равнището й от 2 процента дава глътка въздух на долара, който в известна степен се стабилизира в резултат на това", отбелязва Сорос, който направи 1 милиард долара, залагайки на девалвацията на британската лира през 1992 година.