Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's намали рейтинга на 34 италиански финансови компании, информира Bloomberg. Сред тях се нареждат UniCredit, Intesa Sanpaolo и Banca Monte dei Paschi di Siena, съответно първата, втората и третата по активи в страната. Този ход е следствие от понижения кредитен рейтинг на Италия през януари.

Рейтингът на UniCredit и на Intesa е свален от А на BBB+, докато рейтингът на Monte dei Paschi е смъкнат от BBB+ на ВВВ. И трите кредитни институции са с негативна перспектива.

На 13 януари S&P реши да понижи рейтинга на Италия с две степени до BBB+ с аргумента, че дълговата криза на континента може да затрудни усилията на правителството да финансира дълга си.

Въпреки че италианецът Марио Драги стои начело на Европейската централна банка и осигурява неограничена ликвидност на пазара, S&P твърди, че рискът за банковата индустрия на Италия е нараснал и Италия беше понижена от 3 в 4 група според методологията Bicra.

Уязвимостта на Италия към външното финансиране е нараснала, заради високия й публичен дълг, който води до значително намаляване на възможността на италианските банки да рефинансират дълга си, твърдят анализаторите. „Очакваме слаби печалби на италианските банки в следващите няколко години“.

Италианският премиер Марио Монти коментира, че банките в страните с по-висок дълг са по-уязвими от останалите. Но според Монти като цяло италианските банки са по-слабо засегнати от финансовата криза по сравнение с банките на други европейски държави.

На 6 февруари другата рейтингова агенция Fitch реши да смъкне рейтинга на Intesa на A- от A, а Monte dei Paschi беше понижена до BBB от BBB+. Но рейтингът на UniCredit беше потвърден на А-.

В петък инвеститорите търсеха 5.08% премия над италианските ДЦК за облигациите на UniCredit и Intesa.

Очакванията на шефа на централната банка на Италия е БВП на страната през 2012 г. да се свие с 1.5%.

От UniCredit разпространиха прес съобщение, че решението на S&P изравнява рейтинга на банката с този на Италия; същевременно агенцията продължава да оценява самостоятелния кредитен профил на банката на a-.