Агенция Standard and Poors понижи кредитния рейтинг на Франция и на още 8 държави в Европа.

В края на фаталния ден - петък 13-ти, Париж изгуби първокласната си оценка, която му даваше възможност да се кредитира евтино от облигационните пазари. От снощи той е с рейтинг AA+. Ударът за страната е голям, защото идва точно 100 дни преди президентските избори. Първите политически изявления по повод новината са, че ситуацията не е катастрофално лоша и все още Франция е сред държавите в най-добро финансово здраве на континента. Освен това политиците припомнят, че САЩ също загуби първокласния си кредитен рейтинг през миналата година, но пазарите продължават да купуват американски ДЦК на ниска лихва.

От най-високото равнище AAA бе свален и рейтингът на Австрия, която също остава с рейтинг AA+. Това също изненада за анализаторите, макар страната да бе в предупредителния списък на S&P, съдържащ 15 държави, включително и Германия.

Берлин запазва своя рейтинг, но Португалия бе приравнена до Гърция, като оценката за емитираните от нея ДЦК е "junk" или "боклук". С по-нисък рейтинг от снощи са още Италия (BBB+), Малта, Кипър, Испания, Словакия и Словения.

Комисарят по икономическите въпроси в Европейския съюз Олин Рен рязко разкритикува агенцията за действията й и призова инвеститорите да не вземат предвид решенията й за понижаване на статуса на държавите в Европа. Това затруднява борбата ни с дълговата криза, подчерта Рен.

В момента с първокласен рейтинг AAA в Европа остават Германия, Финландия, Люксембург и Холандия.

В мотивите си за вземане на това решение, от S&P осочват, че според тях арсеналът, с който се бори дълговата криза в момента, не е адекватен на ситуацията. Споразуменията, сключени при последните срещи на високо равнище, не дават увереност, че е постигнат значим напредък, чиито резултати ще проличат в близко бъдеще.

Съществува 40% вероятност от нова, по-дълбока и продължителна рецесия в еврозоната през 2012 година, изчисляват от агенцията. S&P обръща внимание върху факта, че преговорите между Гърция и частнитео блигационери по отношение на договорката за доброволно опрощаване на 50% от дълговете на страната, все още се точат и не са финализирани.

През следващите дни агенцията ще представи по-подробен доклад за оценките си на рейтингите на държави от Европа. Според източникт на агенция Булмбърг предстои S&P да понижи още рейтинга на Словакия, която е втората най-бедна държава в еврорегиона. Тя ще изгуби рейтинга си A+ на A.