Спа, балнео- и уелнес хотелите с четири и пет звезди вече са резервирани за коледните и новогодишните празници. Това съобщи за „Монитор“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че най-добрите места са изчерпани, като основно са запазени хотелите в Хисаря, Велинград, Поморие, Кюстендил, Сандански и Варна. 

Към резервираните места може да добавим и много семейни хотели и къщи за гости, посочи още експертът. Драганов беше категоричен, че никога досега през септември не е имало толкова много продажби на оферти за балнео-, спа и уелнес хотелите за коледните и новогодишните празници. И уточни, че у нас обикновено кувертите свършват в средата на ноември.

Всички разсеяни туристи, които забравят да си резервират навреме място за почивка или за празниците, ще намерят продадени отдавна места, коментира той. И допълни, че не трябва да си правим илюзия, че нямаме добре ориентирани посетители, които искат най-доброто. Според него не е необходимо да насърчаваме онези, които мислят по-бавно, а да се даде възможност на онези, които знаят как да пътуват, да организират добре своите ваканции.

Много интензивни пътувания ще има в края на декември и през януари не само заради празниците, но и защото в този период са и ваканциите на европейските университети и училища.

Все пак за тези, които не са си резервирали място за посрещане на 2017 г., свободни легла все още има. Но според Драганов те са на втора, трета и четвърта линия, като уточни, че все пак в страната има 1,5 млн. легла. По думите му в следващите месеци ще има както добри оферти, така и намаления за почивка по празниците в края на годината. Според Румен Драганов се очертава един изключително натоварен зимен сезон защото ще се търсят сигурни туристически дестинации, каквато е България.

Преди това през септември, октомври и ноември се очакват 1,4 млн. пътувания.

Есенният сезон е с изключително много културни събития, включително свързани със съвременните изкуства, което е много по-различно от фолклор и традиции, обясни Драганов. Той уточни, че по-често те са свързани с изложби, научни събития, танцови, архитектурни и др.

Все повече млади хора припознават София като дестинация за съвременни изкуства, каза още Драганов. И допълни, че избирането на Пловдив за Европейска столица на културата ще доведе до търсене на събития именно в тази насока.

До средата на октомври ще са пълни и хотелите по морето, като ще продължи изпълнението на чартърни полети към Варна и Бургас. Това дава възможност за свързване на всички сезони по отношение на чартърните полети, което от своя страна позволява на туроператорите да резервират седалки в самолетите или да си заявяват отделни линии, коментира Драганов.