На стоковите пазари цената на петрола отново тръгна нагоре, след като американското енергийно ведомство отчете по-голям от очакваното спад на петролните запаси в Съединените щати в навечерието на летния отпускарски сезон.

Данните сочат, че запасите от суров петрол са се понижили с 4.56 млн. барела до 302.2 млн. барела през миналата седмица, при прогноза за понижение от 1.5 млн. барела. Цената на нефта се повишаваше леко през деня, заради увеличения внос от страна на Китай, заради отстраняването на последствията от разрушителните земетресения.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол поскъпна до $ 135.98 за барел, но след това бързо се понижи до $ 134 за барел. В Лондон нефтът сорт „брент” се повиши до $ 133.19 за барел.

Рано днес в САЩ петролът се котираше за $ 132.20 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт „брент” се търгуваше за $ 132 за барел.

Цената на златото също бележи повишение с близо $ 10 спрямо сутрешните нива до $ 885.30 за тройунция, основно заради отслабването на долара на валутните пазари.

* Информацията е актуална към 18.30 ч. българско време