Спад на туристите от скандинавските държави, Великобритания и Германия по нашето Черноморие това лято отчита туристическият бранш.

Това съобщи пред “Труд” Байко Байков, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Ръст има само при гостите от Русия и Украйна, допълни той, като уточни, че информацията му е подадена от членовете на асоциацията.

Според Байков причината не са протестите, защото те могат да влияят пряко на екскурзиите до София, но не и на почивките по морето. Той обаче не може да си обясни по-слабите резултати от европейските пазари.

Точни числа засега никой не може да даде, тъй като статистическите данни излизат няколко месеца по-късно.

Oт министерството на икономиката вчера цитираха данни за периода януари - май, когато е отчетен общ ръст на чуждите туристи от 6,8%, спрямо година по-рано. Но специално от държавите членки на ЕС той е едва 0,2%. От пазари като Русия и Украйна обаче увеличението е близо 25%.

Как се отразяват протестите в София на туризма в столицата още не е ясно, но заради бунтовете в Истанбул българите са намалили рязко екскурзиите си там. Спадът е 65%. За морските курорти на южната ни съседка обаче нашенци продължават да пътуват. “За Анталия дори имаме 27% ръст”, коментира Христо Гълбачев, шеф на “Астрал холидейз”.

“Турските власти правят силна рекламна кампания. Ваканционните програми са със сериозно намаление на цените”, обясни Байков. Като противовес посочи, че у нас държавно ръководство на бранша няма и лошите резултати няма да закъснеят. Не се работело и по участието на България в международните изложения, които започват от есента.

Двете дирекции, които отговарят за туризма, продължават да са част от Министерството на икономиката и енергетиката, въпреки че по идея на кабинета “Орешарски” трябва да се отделят в агенция. От министерството казаха, че новата структура още се уточнявала, но двете дирекции продължавали да изпълняват функциите си. Яснота кога преструктурирането ще приключи, няма. Дотогава няма да е ясно и в кои туристически изложения България ще участва.

Пътувания до Египет не се предлагат 

Записванията за почивка в Египет отдавна са преустановени, заяви пред “Труд” Байко Байков, по повод сблъсъците и протестите в африканската държава.
“Активният сезон в Египет е от септември до май. Но и бунтовете не предполагат организиране на туристически групи”, добави и Хръсто Гълбачев от “Астрал холидейз”. Компанията работи на този пазар от 1997 г.

Според Байков безопасни дестинации за почивка сега са българските курорти, Гърция, Италия, Испания, Адриатическото крайбрежие, Хърватия, Черна гора.