Доверието на строителните компании в САЩ през август се понижава до 17 – месечно дъно, показва обнародваната днес статистика на Националната асоциация на жилищните строители.

Индексът на NAHB, който се следи внимателно от пазарите, падна с един пункт то 13, най-лош резултат от март 2009 г. Очакванията на експертите според MarketWatch са били за един пункт ръст до 15.

Данните са слаби, като се има предвид, че всеки рейтинг под 50 означава превес на негативните оценки над позитивните. Но от арпил 2006 г. досега е нямало резултат над 50.

песимизмът на строителите незабавно се отрази на фондовия пазар, като двата индекса на строителните компании в САЩ се понижиха до 52 – седмично дъно.

Строителите изпитват същите притеснения както всички свои клиенти: пазарът на труда и цялата икономика не се движат напред – посочва в изявлението си председателят на NAHB. Роля играе и конкуренцията на секвестираните от банките жилища, изкарани на пазара, както и по-строгите условия за отпускане на кредит от банките.

Във вторник ще бъде публикувана статистиката за нови жилищни строителства през юли. Очакванията на икономистите са за лек ръст от 549 хил. през юни на 555 хил.