ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Започналият в края на миналата седмица низходящ тренд при евро/долар продължи и през изминалата сесия въпреки леките колебания в движението при основната валутна двойка, които се наблюдаваха в началото на деня. При наличието единствено на второстепенни макроикономически новини от двете страни на Океана основната тема на финансовите пазари беше понижението на кредитния рейтинг на Гърция и коментари от една от големите рейтингови агенции – Moody’s - свързани със състоянието на британската и американската икономики. Според представители на агенцията рейтингите на двата най-големи финансови центрове в света са поставени пред известен риск заради постоянно нарастващите бюджетни дефицити в тези две държави.

И докато коментарите за понижение на кредитния рейтинг на Великобритания и САЩ са все още в сферата на спекулациите, агенцията Fitch понижи своята оценка за Гърция с едно ниво до ВВВ+, като по този начин се присъедини към Standard & Poor’s, които поставиха икономиката на страната под наблюдение. Според последните данни на Националното статистическо бюро бюджетният дефицит за третото тримесечие се равнява на 12.7 процента от брутния вътрешен продукт.

Освен че негативните новини бяха свързани с една от държавите от Европейския съюз и това предизвика оттеглянето на пазарните участници от еврото, лошите данни доведоха до засилено търсене на считаните за „спасително убежище” щатски долар и японска йена, като този фактор също беше в основата на ръстовете в кросовете им с единната валута.

Серията от срещи на четири от водещите световни централни банки през тази седмица започна с вчерашното заседание на Канадската монетарна институция. Очаквано основната лихва беше оставена на нивото си от 0.25%, като канадският долар приключи сесията със спад спрямо останалите си основни конкуренти, след като представители на банката повториха намерението си да поддържат ниски лихви до средата на 2010 година.  

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD 

Open – 1.4825; High – 1.4866; Low – 1.4680; Close – 1.4702

Евро/долар очаквано продължи низходящия си тренд, отправяйки се към 1.4625 - ключовото ниво с оглед на запазване на тренда през последните 9 месеца. Ако станем свидетели на негов пробив, това би било знак за задълбочаване на спада със следваща цел при 1.4480.

Критично ниво предвид „мечия” сценарий продължава да бъде 1.4904 в посока нагоре.

GBP/USD

Open – 1.6443; High – 1.6475; Low – 1.6254; Close – 1.6284

След като проби дъното при 1.6270, кабелът има потенциал да продължи спада си със следваща по-сериозна цел едва при психологическото 1.60. От техническа гледна точка изглежда, че най-вероятно ще станем свидетели на лесен пробив на това ниво, при което като подкрепа ще послужи 1.5706. Разбира се, за развитието на това движение, ще са необходими поне няколко дни.

С оглед на започналия след 1.6876 спад критично ниво е 1.6720, като преди това краткосрочните съпротиви са разположени при 1.6270, 1.6514 и 1.6673.

USD/JPY

Open – 89.49; High – 89.51; Low – 88.15; Close – 88.43

Невъзможността на долар/йена да продължи поскъпването си създава предпоставки да считаме ралито до 90.76 за корективно на фона на преобладаващия низходящ тренд. Потвърждение за това ще получим, ако двойката пробие тренд линията през върховете при 92.32 и 90.60, която е текущо проектирана при 87.78. При преодоляване на това ниво ще последва тест на 87.52.

Завръщане над 88.69 ще ни даде сигнал за временно прекъсване на спада.

 

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби. БенчМарк Финанс АД използва публични източници на финансова информация, като не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализите. БенчМарк Финанс АД е под надзора на Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.