През седмицата излязоха данните за икономиката за първото тримесечие на годината. В България се отчита спад на БВП от 3.5% за период, като това тримесечие е първото на отрицателен ръст от жанвиденово време. Директорът на Националния статистически институт Мариана Костадинова коментира, че дали сме в рецесия ще стане ясно на 10 юни. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ пък обявиха, че страната вече е в рецесия. За това в последната седмична анкета на DarikFinance.bg ви попитахме: С колко очаквате да се свие икономиката на България до края на 2009 г.?

От гласувалите 184 наши читатели 38% смятат, че спадът от Q1 ще се задълбочи до края на годината. 21% от вас са оптимисти, че от есента ще започне възстановяване. 20% от далите гласа си са на мнение, че в началото на лятото, непосредствено преди парламентарните избори, ще изпаднем в рецесия. "Няма да се свива повече" са отговорили 12% от анкетираните, а едва 10% са на мнение, че ще приключим годината с 0% ръст.

От резултатите става ясно, че по-голямата част от читателите смятат, че ситуацията ще се влоши и няма начин да не завършим 2009 г. с отрицателен ръст.

Следващата анкета е свързана с набързо разпределените висши постове в държавата от страна на управляващите дни преди да изтече мандата им. Въпросът тази седмица е: Ще бъдат ли успешни новите ръководства на институции? Своя глас по темата може да дадете тук.