Европейският фонд за финансова стабилност стартира програма за набиране на  краткосрочно финансиране преди края на годината.

Програмата ще е съсредоточена върху емитиране на дълг с падеж от три, шест или дванадесет месеца.

Фондът с размер от 440 милиарда евро беше създаден през май миналата година, за да защитава уязвимите икономики от еврозоната.

Оттогава той беше използван за осигуряването на заеми за Ирландия, Португалия и Гърция.

Благодарение на рейтинга си ААА, EFSF получава средства от пазарите на значително по-ниска цена от изпитващите проблеми държави.

"Привеждането в действие на програмата за краткосрочно финансиране съответства на разширения обсег на действие на EFSF. Тя няма да замени дългосрочните програми, но ще ги направи по-гъвкави", коментира директорът на фонда Клаус Леглинг.

Както и при пласирането на облигациите на EFSF, търговете ще бъдат извършвани от германската служба за управление на дълга (Finanzagentur) с помощта на EFSF, и с EBS система за наддаване.

"С въвеждането на тази програма, ние ще предоставим на нашите инвеститори, възможност за инвестиране в цялата крива на доходност", коментира Кристоф Франкел, заместник-главен изпълнителен директор и главен финансов директор на EFSF.