Новият американски президент Барак Обама заяви, че очаква неговият пакет за стимулиране на икономиката в размер на $ 825 млрд. да бъде готов до средата на идния месец.
   
Ние сме изправени пред безпрецедентна икономическа криза, на която трябва да отговорим и то да отговорим бързо, заяви Обама след среща в Белия дом с лидери на двете партии в двете камари на Конгреса.
   
Някои републиканци имат известни възражения по плана, по-специално за неговата форма. А спечелването на подкрепата на законодателите от тази партия ще е начален тест за обещанието на новия президент да постигне консенсус и да преодолее теснопартийните политики, които донесоха рязко разделение във Вашингтон при управлението на неговия предшественик Джордж Буш.
   
Призивът на Обама към републиканци и демократи да превъзмогнат различията си изглежда срещна бърз отклик. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл призова за съвместни усилия за решаване на проблемите на икономиката.
   
Водещите републиканци в Конгреса връчиха на Обама предложения за стимулиране на икономиката, които залагат изключително на данъчните намаления. Те изобщо не предвиждат изразходване на държавни средства -мярка, която заема централно място в плановете на демократите.
   
Демократите в Сената представиха предложение за похарчване на $ 365 млрд. - със седем милиарда повече, отколкото искат техните съпартийци от Камарата на представителите. Иначе демократите и от двете камари на Конгреса се обявяват за данъчни намаления в еднакъв размер -  $ 275 млрд.

Източник БТА