Цената на спасителния план за банките в Ирландия нарастна чувствително.

Според изчисления на агенция Блумбърг общият размер на средствата, които ще бъдат нужни за подпомагане на закъсалите банки, може да достигне € 50 млрд., като основна причина за това е нарастването на средствата, които се оказва, че са нужни за подпомагане на Anglo Irish Bank Corp.

Дъблин вече насочи € 22.9 млрд. към Anglo Irish, която изпадна в затруднение в началото на 2009 година. Тази стъпка доведе до понижаване на кредитния рейтинг на Ирландия от страна на Standard & Poor’s, а това от своя страна повиши лихвите, срещу които Ирландия заема пари от външните пазари.

До скоро се смяташе, че общият размер на необходимите средства за тази банка няма да надхвърли € 29.3 млрд. , но се оказа, че този сценарий е бил само базов. Днес медиите тиражират данни за "стресов" сценарий, при който спасителният план за банката достига до € 34 млрд. , по данни на BBC.

Ревизията в сметките бе наложителна след като се оказа, че Anglo Irish Bank има нужда от допълнителни € 3 млрд. до края на тази година, а правителството на страната подготвя инжектирането на общо € 5 млрд. към настоящия момент.

Вече стана ясно, че по препоръка на централната банка на Ирландия Allied Irish Banks се подготвя да набере € 5.4 млрд. /$ 7.4 млрд./ от пазарите през ноември. По първоначални данни увеличението на капитала ще се извърши при фиксирана цена от € 0.50 на акция от предстоящата нова емисия.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!