Най-голямата швейцарска банка, UBS, беше принудена да получи правителствена помощ под формата на 59.2 млрд. долара след като изпита най-големите загуби, отчитани от европейска кредитна институция като резултат от глобалната криза.

UBS получава инжекция от 6 млрд. швейцарски франка от правителството, което помага по този начин на кредитната институция да създаде фонд за 60 млрд. долара от лоши активи.

От Credit Suisse Group пък съобщават, че са набрали 10 млрд. франка от частни инвеститори, сред които е и Катарската инвестиционна агенция. Банката анонсира и загубите си за третото тримесечие. Правителството планира да увеличи гаранциите върху депозитите и има готовност да подкрепи краткосрочните и средносрочните междубанкови дългове. Това се случва след като доста страни в Европа предприеха подобни мерки.

Мерките ще помогнат на банките да се справят със затегнатите регулации, които Федералната банкова комисия предстои да въведе. В същото време ще позволят на UBS да извади от баланса си рисковите активи.