Собствениците на жилища в сградите етажна собственост да бъдат солидарно отговорни за плащането на топлината, която отива за загряването на общите части във входовете. Идеята е на топлофикационни дружества, които искат такъв текст да бъде включен в Закона за енергетиката, научи „Монитор”.

Целта е с вкарването на подобен текст топлофикациите да си намерят основание да спират парното на входовете, чиито собственици вече ще се явяват солидарно отговорни за частта от доставената топлина, която е отишла в сградната инсталация.

Големият проблем с плащането на парното през последните няколко години е, че онези от абонатите, които махнаха радиаторите си

масово отказват да плащат за сградна инсталация.

Заедно с неплащането на сметките от другите абонати, които ползват парно, това прави събирането на дължимите суми за топло в някои сгради абсолютно невъзможно.

На пресконференция на Българския енергиен форум вчера шефът на варненската топлофикация Тодор Николов потвърди, че топлофикациите са внесли предложение за въвеждане на солидарна отговорност. Какво точно се предлага обаче той отказа да обясни.

„Секторът топлоенергетика в момента е в много тежко състояние, а това е сфера с голям потенциал. Дружествата имат крещяща нужда от намеса на държавата по посока промяна на механизмите на ценообразуване и ясна политика за продажби”, каза Николов. Той смята, че при приемане на промените в Закона за енергетиката е добре да бъде заложена нова рамка за заплащане на сметките за парно.

На въпрос дали това означава, че може да се издигне отново идеята за

плащане на принципа „един блок – една сметка”

Николов обясни, че този механизъм работи в света и в момента у нас има предпоставки за въвеждането му. За целта обаче собствениците в етажната собственост трябва да бъдат обединени в сдружение.

Шефът на софийската топлофикация Петко Милевски пък коментира, че централното топлоснабдяване като услуга носи и солидарен характер. За това според него може да се помисли по въпроса за някакъв вид солидарна отговорност, що се касае до общите части.

„Когато един абонат в етажната собственост отказва да плаща сградна инсталация, с това натоварва сметките на всички останали”, коментира той. Освен това според Милевски ако се признае отчасти солидарният характер на топлоуслугата, ще се прекрати

хаосът със съдебните решения по жалби

на клиенти на топлофикациите, свързани с плащане на сградната инсталация. Едни съдебни състави осъждат абонатите за неиздължаване на сумите за общите части, други – не, посочи той.

Милевски обаче е категоричен, че няма опасност с вкарването на подобен текст в Закона за енергетиката да се получи така, че живущите в даден вход да носят солидарна отговорност за неплатеното парно на някой от съседите си и да трябва да плащат вместо него, ако искат да се топлят през зимата.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов също смята, че ако бъде въведен солидарен принцип, топлофикациите ще могат да спират парното на сгради с голям процент на длъжниците.

Според източници на „Монитор” обаче солидарността като термин няма как да бъде вкарана в Закона за енергетиката.

Идеята на икономическото министерство е всяка сграда да бъде поставена под стриктно наблюдение. В момента, в който се установи, че 50% от топлината, постъпваща в нея, не се плаща, дружествата да започнат да пращат предупреждения. Мисли се дори за списъци с големите длъжници, които да се разлепят на входа. Когато този процент мине например 70%, централното топлоснабдяване да бъде изключвано, въпреки че в сградата останалите 30% са изрядни.