През последните няколко години България значително е намалила административната и регулаторната тежест за бизнеса, но все още е под средното ниво за останалите държави членки на ЕС, е посочено в доклада на Световната банка.

 

Според финансовата институция държавата ни трябва да усъвършенства регулациите най-вече на общинско ниво. Фирмите у нас губят над 10.6 на сто от времето си за справяне с различни регламенти. В новите държави членки на ЕС като Естония и Словакия например този процент е по-нисък - 7 на сто. Намаляването на времето и разходите за изпълнение на различни регулации може да даде зелена светлина за растежа на България, коментира постоянният представител на Световната банка у нас Маркус Репник.

 

Според доклада докато регулаторните и административните реформи към момента отчитат конкретни резултати, режимът на държавните такси създава особено голяма тежест за фирмите. Остарялата нормативна рамка, слабата институционална структура и отсъствието на правителствена политика при определянето на държавните такси са довели до неконтролируемия им ръст, като те са се повишили с 60 процента за периода 2005-2008 година, се казва още в доклада.

 

Икономическият министър Трайчо Трайков призна, че държавата трябва да даде пълна свобода на частните стопански субекти.

 

Фирмите у нас губят близо 11 процента от своето време за справяне с различни регламенти. Това е записано в доклада на Световната банка, озаглавен „По-добро регулиране”. Експертите са категорични, че България трябва да положи усилие за намаляване на времето и разходите, необходими на фирмите за изпълнение на различни регулации. Представянето на доклада беше открито от икономическия министър Трайчо Трайков.