Правителството на Полша блокира продажбата на Варшавската фондова борса на Франкфуртската борса. По този начин дълго подготвяната сделка за поглъщане на полската търговска корпоративна платформа от Франкфуртската фондова борса не се състоя, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според разпространено днес на фондовите пазари в ЕС комюнике на полското министерство на финансите правителството е взело решение за промяна на формулата за продажба на Варшавската фондова борса и ще започне първично публично предлагане на нейни акции.

По-рано тази година бе обявен международен търг за придобиване на принадлежащия на полското правителство пакет акции на Варшавската фондова борса от 74 процента от общия й капитал.

Интерес към акциите прояви единствено Франкфуртската фондова борса. Само че, когато сделката бе изцяло съгласувана, правителството на Полша поиска в договора да бъдат внесени редица допълнения.

Както съобщиха източници от деловите среди, ставала е дума за задължения на Франкфуртската фондова борса значително да развие варшавската търговска платформа и да я превърне в най-голямата фондова борса в Източна Европа.

Ръководството на Франкфуртската фондова борса отказало да приеме новите условия и поради тази причина сделката била блокирана, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Поради тази причина Варшава прие нов план - борсата да не бъде продадена, а на пазара ще бъдат пуснати нейни акции.

Варшавската фондова бора с е най-голямата по обем на капитализация сред страните от Източна Европа, членки на ЕС. В основния й сектора се котират акции на 470 компании.

Варшавската борса беше сред кандидатите преди години да купи държавния дял в БФБ при решение за приватизацията му.