17:15 часа

Фондовите пазари в САЩ отвориха с ентусиазъм, в опит да повторят невероятното рали от вчерашния ден. Но това очевидно няма да стане, поне гледайки в първата половина на деня. Натежаха данните за безработицата: новите заявки на безработните през миналата седмица са достигнали 403 хиляди, а данните от по-предишната седмица бяха ревизирани нагоре до 416 хиляди. Седмично над 400 хиляди нови безработни се възприема като негативен резултат.

Вследствие на това, биковете малко се укротиха, с ръст на DJIA от 0.1% до 12469 пункта; на S&P500 от 0.38% до 1335 пункта, на Nasdaq от 0.44% до 2815 пункта.

Акциите в САЩ получават силна подкрепа от отличните доклади на печалбите на компаниите - свързани и с раздаване на щедри дивиденти. След като вчера Apple докладва за 95% ръст на тримесечната печалба, трудно може да се каже нещо в повече. Индустриалният гигант GE в момента пада с 3% на борсата, след като докладва за 3.43 млрд. долара печалба през първото тримесечие, при 1.95 млрд. долара година по-рано.

Петролът се дръпна леко назад до 111.25 долара за сорта WTI и 123.59 долара за барел брент. Най-интересните технически коментари за тези активи са, че поскъпването на черното злато, започнало през март, ще продължи през април и май. Юни, считат технически анализатори, ще донесе по-ниски цени на петрола.

Златото се търгува срещу 1505.40 долара за тройунция, ръст от 0.43% в рамките на деня. Среброто отбелязва пореден феноменален ден, с 3.26% ръст до 45.91 долара за тройунция, а медта добавя 0.54% в Чикаго. Тримесечната доставка на мед се осъществява при 9470 долара за метричен тон, според цени в Лондон. А от началото на годината среброто е поскъпнало с 55%.

На валутните пазари доларът компенсира по-голямата част от загубите си към единната валута, разменяйки се при 1.4535 срещу едно евро и 1.6537 долара за паунд.

Но към йената щатските пари загубиха 1.12% до 81.63 йени за долар. Японската йена се счита за по-сигурен актив от еврото, а данните за безработицата в САЩ насърчават избягването на прекомерен риск. Доларът днес губи нови 0.85% спрямо швейцарския франк.

Във валутната кошница, щатските пари показват известно стабилизиране до минус 0.422% в рамките на деня до 74.06 пункта.

10:12 часа

Едно евро купува вече долар и 46 цента, след като курсът на обмяна достигна $ 1.4608. Златото не спира да катери нови висоти и в момента се търгува срещу $ 1 507.10 за тройунция. На капиталовите пазари ралито продължава.

След като вчера европейските индекси се изстреляха с по над 2% нагоре, днес растежът продължава. Сред новините, които развълнуваха сутрин инвеститорите тази сутрин, бе намерението на Стюарт Гъливър да извърши грандиозни реформи в банката HSBC Holdings PLC. Новоназначеният изпълнителен директор ще обяви подробностите по своя план за преструктуриране и оптимизиране на дейностите на 11 май. От сега обаче е ясно, че усилията на мениджъра ще бъдат насочени към пренасочване на капитала с цел увеличаване на рентабилността на банката, както и оздравяване на подразделенията в САЩ, които бяха най-тежко засегнати от финансовата криза. Според непотвърдени информации, Гъливър готви драстични промени за операциите по обслужване на кредитни карти, както и изтеглянето на инвестициите от пазари, които не са достатъчно печеливши.

Друга вълнуваща инвеститорите новина е промяната на основната лихва в Бразилия. Тя бе промененена за трети пореден път тази година, достигайки 12%. Новината идва след като правителството отчете ръст на инфлацията и през април, като поскъпването на живога в страната е достигнало до 6.44% при заложена годишна цел от максимум 6.5%.

Ето и какво е представянето на водещите индекси:

FTSE 100 INDEX расте с 0.2% до 6 035 пункта.
DAX INDEX добавя 0.6% до 7 290 пункта.
CAC 40 INDEX се покачва с 0.3% до 4 015 пункта. 

08:11 часа

И тази нощ доларът бе силно разпродаван, особено от офшорни играчи на NDF- пазара /Non Deliverable Forward Market/. Това предизвика същински смут, особено за участниците от Азия, защото на централните банки в Южна Корея, Малайзия и Китай им се наложи да реагират светкавично.

Тъй като валутите им поскъпнаха до рекордни равнища спрямо американския долар, което прави произведените там стоки непродаваеми зад граница, те трябваше да предприемат действия на пазарите, с които да ограничат поскъпването на собствените им валути в дългосрочен план.  
 
Според някои анализатори случващото се на форекс пазарите е индикация, че инвеститорите, особено тези в Азия, се опитват да преборят инфлацията, използвайки възможностите на валутните пазари. Прави впечатление и това, че измененията в курсовете се случват с изключителна бързина. 

Специално при двойката EUR/USD, която за последните два дни претърпя изменение с около 400 пипса, тази сутрин динамиката определи курса в границата $ 1.4506 - $ 1.4582.

Резките движения в стойността на валутите се отразиха и на суровините, вързани към съответните валути. Търгуваните в долари злато и петрол поскъпват съответно до $ 1 507.40 за тройунция и $ 112.25 за барел лек американски петрол. Конкретно при петрола зад ръста в цената помогнаха и прогнозите за ръст на търсенето и потреблението на суровина заради стабилните макроикономически данни от САЩ.

На капиталовите пазари наблюдавахме рали, начална скорост на което дадоха изненадващо добри отчети на знакови компании от Wall Street. Най-доволни инвеститорите останаха от резултатите на технологичните компании като Intel Corp. и United Technologies Corp. Интересното е, че след като видяха успеха на тези дружества, играчите подкрепиха и конкурентите им от Азия.

DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 1.52% о 12 453 пункта.
S&P 500 INDEX добави 1.35% до 1 330 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 2.10% до 2 802 пункта.

Специално за борсата в Токио очакванията са позитивни в средносрочен план, тъй като ниските цени на активите в момента са атрактивни за покупки от страна на чуждестранните играчи.

NIKKEI 225 се покачва с 0.95% до 9 697 пункта.
HANG SENG INDEX расте с 0.85% до 24 099 пункта.
CSI 300 INDEX добавя 0.78% до 3 321 пункта.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!