Веднага след великденската почивка, среброто започна бързо да потъва, отдалечавайки се от върховото си постижение $ 49.82 за унция, 30-процентовия си рейд за месеца и 31-годишния си връх, докоснат миналата седмица. За по-малко от 24 часа цената му падна с 11% до $ 44.61 за унция.

Това си бе впечатляващ урок за начинаещите инвеститори на сребърния пазар, който напоследък стана наистина многолюден. Точно такъв тип волатилност е напълно присъща на борсово търгуваните стоки. Не случайно спекулата в класическия й вид се е зародила именно при тях. Опитните играчи дават жокер, че ситуацията напомня играта на късо, когато продаваш нещо, което все още нямаш физически.

Да си припомним, че цената на среброто през 2009 година бе под $ 10 за унция. Така докосването до $ 50 си е направо петкратен олимпийски скок!

За всички бе ясно, че напред го издърпа златото, тъй като в очите на инвеститорите тези две стоки са кръвни братя в умението им да съхраняват стойност.

Някои анализатори обаче съзират балон при среброто и намират, че гледката на графиката е доказателство за класика в жанра. Обяснението им за посоката, в която се движи кривата, е свързано с настъпването на пазара на купувачите на дребно, докато хедж фондовете вече търсят изход от позициите си в сребро. В теорията биват забърквани и ETF-фондовете, но ако гледаме през техния ъгъл, то балони могат да ни се привиждат навсякъде.

За отбелязване е, че докато среброто пропадаше, Азия бе необичано тиха. Гърция и Испания свалиха картите, признавайки, че бюджетните им дефицити са били далеч по-големи от предварително анонсираното. Доходността по държавните ценни книга, особено краткосрочната доходност, отново донесе страха от държавни фалити.

Очакваните двудневни заседания на централната банка на САЩ - ФЕД и несигурността по отношение на долара също бяха фактор на пазарите. Но това са само видимите причини, които могат да обяснят разпродажбите, напомнящи сезона на прибиране на печалбите.

Един от най-големите ETF-фондове, който играе на сребърния пазар с активи от $ 17 млрд., iShares Silver Trust, изтъргува 34.93 млн. лота в понеделник и още 20 млн. лота във вчерашния ден. Двата дни бяха дни на спад в цената на благородния метал.

Атмосферата на борсата CME Group също бе доста припряна вчера с прехвърлянето на 319 205 фючърсни контракта за сребро, което е показателно за силна активност.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!