Антикризисната програма на правителството породи много спекулации докато беше „замъглена”. След като властта я осветли, стана ясно, че според изчисленията на тристранката от приватизацията на миноритални държавни дялове през Българската фондова борса в хазната могат да постъпят 250 милиона лева.

Държавата е взела решение, освен това, да либерализира инвестиционния режим на Сребърния фонд и частните пенсионни фондове за инвестиции в нискорискови български финансови инструменти.

Тези мерки, на свой ред, породиха въпроса как ще се отрази всичко това на търговията на борсата. Ликвидността е ниска, а инвеститорската активност – изключително слаба.

На това беше посветена и редовната ни седмична анкета.

Според 28% от гласувалите, инвестициите от страна на Сребърния фонд биха могли да раздвижат търговията на фондовия ни пазар. 11 процента от участниците смятат, че пускането на патек от Българския енергиен холдинг ще се отрази освежаващо на борсата.

23 на сто от участниците в допитването пък смятат, че капиталовият ни пазар може д асе възстанови и извън държавна помощ. Почти същия брой гласували – 22% от участниците в анкетата – заявяват, че мерките на властта са изкуствена подкрепа. 16 на сто от участниците в допитването смятат, че мерките ще имат единствено еднократен ефект.

С оглед заявените категорични промени в енергийния сектор, анкетата тази седмица е посветена на ефекта от закриването на Българския енергиен холдинг. Своят глас можете да дадете тук.