Европейските политици се качват на последния влак към спасяването на еврото с планове за създаване на „финансова базука“, която ще бъде представена на срещата на лидерите на Европейския съюз на предстоящата среща на върха.

По информация на Financial Times, подготвя се създаването на два независими спасителни фонда и заедно с това е получена подкрепа за увеличаване на подкрепата на Международния валутен фонд.

Тази гаранционна система с три колони ще стане част от внимателно подготвен пакет, с който лидерите на ЕС се надяват да надделеят над финансовите пазари – само два месеца, след като сходна среща на върха не успя да убеди инвеститорите, че Европа ще се справи с дълговата си криза.

Системата ще бъде представена заедно с предложения да се пренапишат договорите за Европейски съюз с много по-строги бюджетни правила за страните в еврозоната, твърдят водещи европейски дипломати.

Говори се, че в момента се преговаря настоящият Европейски фонд за финансова стабилност с гаранции за 440 млрд. евро да продължи да съществува и след като новият Европейски механизъм за стабилност (ESM) с 500 млрд. евро влезе в действие в средата на 2012 г. Така капацитетът за спасяване на страни, изпитващи проблеми, ще се удвои.

В момента, преди започващата в четвъртък среща на лидерите, „шерпите“ дискутират подробностите около спасителния план. Обсъжда се и ускоряване на кешовите плащания от ESM, за да има фондът по-голяма тежест в очите на рейтингови агенции и инвеститори.

Участващите в преговорите признават, че има противоречия в позициите на отделните страни и северните държави не се съгласяват охотно на всичко това.

Говори се още, че фондът ESM, който трябва да заработи още от юли, няма да разполага още от самото начало с 500 млрд. евро. След като се осъществи ливъридж на средствата, които в момента се намират в EFSF, ще могат да се наберат обаче 600 млрд. евро. А като се добавят и парите от МВФ, налице ще е истинска финансова базука.

Някои политици искат да направят еврозоната още по-здрава и обмислят да дадат на новия фонд ESM право на достъп до финансирането на Европейската централна банка – но Германия е твърдо против.

Други коментират, че ако ESM стане международна организация, учредена с договор между отделни страни, нещо като МВФ и Европейската инвестиционна банка – а двете институции могат да получават кредити от ЕЦБ – то Берлин и Франкфурт ще са по-склонни да отключат касата си.

Париж отдавна сочи в тази посока, предвид неограничената възможност на централната банка да печата евра, но ЕЦБ със сигурност ще се противопостави.

Пазарните анализатори коментират: в момента има два позитива. Европейските политици правят значителни крачки напред към разрешаване на дълговата криза – и нараства убеждението, че САЩ нямат връзка с това.