На форума на групата от двадесет развиващи се и индустриализирани нации в Лос Кабос, Мексико, бе подписана ключова декларация с 85 точки. Страните се ангажират да правят нужното за стимулиране на икономическия растеж и разкриването на качествени нови работни места. Ще се работи за премахването на бариерите, които пречат на жените да се реализират в икономиката, като получават равностойно заплащане на труда си. Декларацията признава транспорта и туризма като пътища, през които е възможно разкриването на нови работни места и стимулиране на икономическия растеж. 

Ще се работи съвместно за заздравяването на процесите по възстановяване на изпадналите в затруднение държави и за успокояване на напреженията на финансовите пазари. Ще се търси финансова стабилност и възвръщане на доверието.

Членовете на еврозоната, които са и членове на Г 20, се ангажират да направят нужното за постигането на по-добра интеграция и стабилност в зоната, за подобряване работата на финансовите пазари. Ще се работи в партньорство с новото гръцко правителство, за да се гарантира, че предначертания път на реформите ще бъде следван без отклонения.

Групата на развиващите се страни ще се опитва да изглади големите различия между държавите, като тези, в които има големи бюджетни дефицити, ще бъдат стимулирани да реформират публичните си финанси, а тези, в които се наблюдават големи излишъци, ще бъдат стимулирани да подобрят вътрешното търсене и да могат да разполагат с по-гъвкав валутен курс.

В точка 11 от декларацията страните, участвали на форума, изразяват подкрепа за предприемането на стъпки към по-интегрирана финансова архитектура в Европа, която включва общ банков надзор и възможност за рекапитализация, както и фонд за гарантиране на депозитите. Стабилни банки, които кредитират, са от изключителна важност за възстановяването на глобалната икономика.

Страните от Г 20 остават нащрек за динамиката в цените на петрола, за да могат да реагират моментално при нужда. Саудитска Арабия и нейната готовност да мобилизира целия си капацитет при нужда, е приветствана от развиващите се и индустриализирани държави. Те споделят тезата, че нестабилността в цените на основната енергийна суровина, застрашават икономическата стабилност.

Развиващите се държави ще опитат да подсилят инвестициите в инфраструктурни проекти.

Декларацията се противопоставя на протекционизма и потвърждава ангажимента си до 2014 година да вдигне търговските бариери, които съществуват в момента между някои части на света. Има воля за подсилване на Световната търговска организация, за да може тя да спомага за глобализирането на търговските системи.

Г 20 приветства инициативите по увеличаване на финансовия ресурс на Международния валутен фонд чрез международно сътрудничество. Над $ 450 млрд. е допълнителният ресурс към бюджета на институцията, която ще работи с двустранни договори за заеми и инвестиции.

По отношение на търговията с финансови инструменти, лидерите на страните от Г 20 потвърждават позицията си, че деривативните инструменти трябва да се търгуват на регулираните борси, а търгуващите с тях да отговарят на по-високи капиталови изисквания.

Срещата в Мексико завърши и със споразумение по целта за елиминиране на опасностите по изхранване на населението и подсигуряването на стабилни условия за развитие на производителите на храни. Участниците на форума бяха запознати с прогноза, че до 2050 година населението на света ще достигне 9.3 млрд. души, а за изхранването им обемът на селскостопанската продукция трябва да се увеличи с 50% до 70%.

Страните от Г 20 ще си партнират във вземането на дългосрочни решения, които да подпомагат икономическия растеж. В техните очаквания климатичните промени ще продължат да оказват значително влияние върху глобалната икономика, ето защо ще бъде създадена научна група по климатични финанси, която да конструира ефективни начини за мобилизиране на ресурс за по-екологично и устойчиво правене на бизнес. Създаването на Зелен климатичен фонд също има подкрепата на силните развиващи се и индустриализирани държави.

По отношение на изкопаемите горива, които се ползват в индустрията като въглища и нефт, Г 20 приветстват извеждането от употреба на неефективните горива и дипломатично насърчават диалога по въпроса за субсидирането им.

В последната част от декларацията страните се надигат във фронт срещу корупцията, тъй като тя застрашава свободната пазарна конкуренция. Мандатът на антикорупционната работна група в страните от Г 20 се увеличава с две години до 2014 година.

Извън този важен, стратегически документ, двудневната среща в Мексико ще бъде запомнена и с политическите напрежения между страните от еврозоната и САЩ, както и с конфликтът по въпроса за Фолклендските острови между Великобритания и Аржентина.

В хапливо изказване президентът на Европейската комисия Жозе - Мануел Барозу обвини американския капиталистически модел, че е виновен са дълговата криза в Европа. По този начин той индиректно обвини САЩ, че не се намесва решително в разрешаването на кризата, а наблюдава събитията отстрани и дори критикува Европа за начините, с които тя се опитва да пребори проблема.

Паралелно с този конфликт Аржентина и Великобритания си размениха нелюбезности пред журналистите, след като премиерът Дейвид Камерън отказа да приеме папка с документи за събитията на Фолклендските острови преди 30 години. Аржентина смята, че Великобритания незаконно е окупирала островите, а Великобритания смята, че Буенос Айрес трябва да уважава решенията на тези 3 хил. души, населяващи островите.

Следващото голямо събитие във формата на Г 20 ще бъде на 1 декември, когато Русия ще поеме председателството на организацията.