ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След като първата за седмицата сесия премина в спокойно темпо заради официалния неработен ден за щатските фондови борси, днешната търговия стартира със срещите на две от водещите централни банки, които се проведоха в ранните часове на деня. Далеч по-интересно за пазарните участници обаче, беше заседанието на австралийската монетарна институция, докато решението за запазване на лихвите в Япония беше прието по-скоро като рутинно от пазарните участници.

Въпреки че и Австралийската централна банка не промени нивото на основната лихва в страната спрямо текущите 4.50 процента, фокусът на трейдърите беше насочен към изказванията на президента й Глен Стивънс след края на срещата. От изявлението стана ясно, че най-вероятно увеличение в цената на заемния ресурс няма да стане факт през следващите месеци, тъй като започват да се забелязват признаци на забавяне на световната икономика и в частност – на Китай, който е най-големият търговски партньор на Австралия.

Според коментарите на Стивънс инфлацията в страната може да се задържи известно време над 3 процента на годишна база, но въпреки това ново повишение на лихвите може да стане факт, едва когато икономиките отново възобновят темповете си на растеж от първото тримесечие на текущата година.

Макар че коментарите на президента на Австралийската централна банка могат да бъдат приети по-скоро като негативни за местния долар, движенията му след края на днешната среща бяха разнопосочни спрямо основните му конкуренти. Освен това, дори и монетарната институция временно да преустанови цикъла си на увеличение на лихвите, доходността на местната валута остава най-висока измежду паричните единици на останалите водещи световни икономики.

Далеч по-малък интерес сред пазарните участници предизвика срещата на Японската централна банка, която също се проведе в ранната част на днешната сесия. Липсата на промяна в реториката на ръководителите на институцията спрямо извънредното й заседание отпреди седмица беше очаквана от по-голямата част от трейдърите и в крайна сметка не доведе до сериозни движения в кросовете на йената в минутите след края на срещата.

По-късно през седмицата обаче, предстои обявяването на окончателните стойности на брутния вътрешен продукт в страната за второто тримесечие, като тези данни имат значително по-голям потенциал да повлияят върху представянето на йената в дните след това.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2895; High – 1.2918; Low – 1.2866; Close – 1.2874

Първа цел на започналия вчера спад е 1.2776, като пробив на това ниво ще доведе до засилване на низходящото движение към 1.2625 и дъното при 1.2587.

Съпротива при корекция на това движение представлява 1.2892, следвано от 1.2918.

GBP/USD

Open – 1.5445; High – 1.5488; Low – 1.5344; Close – 1.5391

Паунд/долар продължава да се движи в рейнджа си от предходните няколко сесии, като за засилване на низходящото движение е необходим пробив на 1.5325. Преодоляването на това ниво ще остави като следваща по-сериозна цел 1.5122.

Първата силна съпротива представлява 200-дневната МА, текущо проектирана при 1.5415, следвана от 1.5488.

 

USD/JPY

Open – 84.13; High – 84.48; Low – 84.03; Close – 84.19

За продължаване на низходящия тренд е необходим пробив на дъното при 83.58, като при този сценарий ще последва засилване на движението и следващата по-сериозна цел ще бъде дъното от април 1995 година при 79.76.

Корекциите на низходящия тренд могат да срещнат съпротиви от 84.24 и 84.48, следвани от 85.21.