ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През втория работен ден от новата седмица станахме свидетели на тотално обръщане на настроенията на пазарните участници само в рамките на няколко часа, което попречи на високодоходни валути като еврото да задържат първоначалните си силни позиции спрямо считаните за по-сигурни техни конкуренти в лицето на щатския долар и японската йена.

В основата на негативизма, който обхвана трейдърите, бяха слаби данни от двете страни на Атлантическия океан, като с най-голям оттенък върху представянето на най-популярните форекс кросове бяха новините за потребителското доверие в САЩ за февруари.

Индикаторът отчете крайно разочароващи стойности, свивайки се с над 10 пункта спрямо първия месец на годината и падайки под равновесната граница от 50 пункта, показваща превес на оптимистите над песимистите.

Трябва да отбележим, че силното понижение на потребителското доверие се дължи както на компонентите, отразяващи текущата икономическа ситуация и очакванията за следващите месеци, така и на частта от индекса, оценяваща състоянието на пазара на труда.

Именно от потребителите се очаква да бъдат двигателят на възстановяване на американската икономика, но по всичко личи, че намиращата се в близост до 30-годишния си връх безработица ще продължи да бъде пречка пред икономическия растеж отвъд Океана.

На фона на сравнително бедния откъм новини календар за САЩ през днешния ден (в който единствените по-важни новини са свързани с продажбите на нови жилища), основният фокус на пазарните участници ще бъде насочен към изявлението на Бен Бернанке пред Конгреса към края на сесията. Главните теми, които ще бъдат засегнати, включват мерките за борба с безработицата и изтеглянето на отпуснатите през последната година и половина средства за стимулиране на ликвидността в икономиката.

След като в края на миналата седмица Федералният резерв на САЩ увеличи сконтовия си лихвен процент с 25 базисни пункта, речта на Бернанке може да даде яснота дали да очакваме подобно повишение и на основната лихва на централната банка. Коментари, насочени към затягане на водената от Фед монетарна политика, биха дали допълнителен импулс на долара, докато в същото време по-умерен тон в изказванията на Бернанке най-вероятно ще ограничат временно ралито на щатската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3594; High – 1.3691; Low – 1.3496; Close – 1.3506

 

Неуспехът на евро/долар да запази първоначалното си покачване вчера и затварянето в непосредствена близост до най-ниската стойност за деня създават предпоставки за продължаване на спада и през днешната сесия. Спрямо текущите нива първа цел в посока надолу е вчерашното дъно при 1.3496, следвано от 1.3442 и 1.3423. Преодоляване на последното ниво ще доведе до засилване на низходящия импулс с цел 1.2885 в по-дългосрочен план.

Първата силна съпротива е разположена при 1.3691, а критично ниво с оглед на тренда след 1.4579 продължава да бъде 1.3788.

GBP/USD

Open – 1.5479; High – 1.5575; Low – 1.5393; Close – 1.5419

 

След достигането на вчерашния връх и последващия спад можем да очакваме тест на дъното при 1.5342, като негово преодоляване ще доведе до засилване на низходящия тренд със следваща по-сериозна цел едва при 1.5067.

Първата по-сериозна съпротива е разположена при 1.5575, а критичен с оглед на започналия след 1.6876 спад ще бъде пробив на 1.5814.

USD/JPY

Open – 91.13; High – 91.28; Low – 89.90; Close – 90.20

 

Засилването на низходящия импулс приближи долар/йена до подкрепата на 89.69, като неин пробив ще доведе до тест на 89.22. В по-дългосрочен план по-вероятно изглежда двойката да пробие дъното при 88.54, при което ще станем свидетели на по-сериозен спад, но това движение ще съвпадне с низходящия тренд от началото на април 2009 година насам.