ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчерашният неработен ден на фондовите борси в САЩ и липсата на значими макроикономически новини бяха предпоставки за спокойна търговия на валутните пазари, но вместо това станахме свидетели на висока волатилност и силен спад на всички високодоходни валути за сметка на нискодоходните им конкуренти като щатския долар и японската йена. Еврото отново слезе под психологическата граница от 1.50 по отношение на „зелените пари”, след като само ден по-рано беше достигнало най-високата си стойност за последните 15 месеца. Най-значим обаче, беше спадът при двойката долар/йена, след като щатската валута потъна до ново 14-годишно дъно. Всъщност най-добре представилата се валута беше именно японската йена, която затвори на положителна територия спрямо всички свои основни конкуренти.

Поскъпването на йената спрямо долара през последните месеци засилиха спекулациите, че Японската централна банка може да се противопостави на това движение чрез директна интервенция на валутните пазари. За експортно-ориентираната икономика на страната е особено важно да увеличава износа си, за да може да излезе по-бързо от рецесията. От тази гледна точка поскъпването на йената прави местните стоки неконкурентоспособни.

Дори да станем свидетели на интервенция на валутните пазари от страна на Японската централна банка обаче, основната движеща сила в кросовете на йената ще продължи да бъде риск апетитът на пазарните участници.

Именно бягството от високодоходни активи и търсенето на считаните за „спасително убежище” щатски долар и японска йена бяха в основата на поскъпването на тези две валути през отминалата сесия. Новината, че дубайското правителство е поискало разсрочване на държавния си дълг, предизвика вълна от песимизъм сред пазарните участници, тъй като това отново поставя под съмнение степента, до която се е възстановила световната икономика през последните месеци. За последен път, когато Аржентина изпитваше затруднения по обслужване на външния си дълг в края на 2001 и началото на 2002 година, водещите световни борсови индекси отчетоха спад. Текущата ситуация обаче, може да се окаже дори по-драстична за финансовите пазари с оглед на състоянието, в което те се намираха допреди началото на март. Ако се стигне до евентуален фалит на Дубай, който да повлече след себе си редица кредитори, това би оказало силно негативно влияние върху оптимизма на пазарните участници.          

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.5134; High – 1.5141; Low – 1.4959; Close – 1.5019

Паническата разпродажба на евро/долар през вчерашната и в началото на днешната сесия възпрепятства продължаване на възходящия тренд, но въпреки това движението на единната валута през последните 8 месеца е подкрепено от изобразената на графиката тренд линия. Текущата й проекция при 1.4841 е първата важна подкрепа, следвана от 1.4800. С оглед на тренда от началото на март насам критично ниво е 1.4625. Цели в посока нагоре са психологическото 1.50 и 1.5022.

GBP/USD

Open – 1.6704; High – 1.6725; Low – 1.6465; Close – 1.6530

Както прогнозирахме в началото на седмицата, нарушаването на възходящия тренд след 1.5706 е предпоставка за продължаване на спада при паунд/долар. След днешният пробив на 1.6460 предстои тест на 1.6260, като значимостта на това дъно с оглед на последната възходяща вълна от 1.5706 до 1.6876 е голяма. При негов пробив можем да очакваме засилване на спада до психологическата граница на 1.60. Пробивът на 1.6460 превръща това ниво в първа важна съпротива при корекция нагоре.

USD/JPY

Open – 87.33; High – 87.47; Low – 86.28; Close – 86.56

След продължаването на спада при долар/йена по-сериозна цел в средносрочен план се очертава едва при 79.76, където се намира дъното от април 1995 година. Трябва обаче, да отбележим възможността за корекция на последната силна низходяща вълна предвид навлизането на двойката в зоната на свръхпродажбите. При корекция на спада предстоят съпротивите на 88.00 и 89.17.