Контрабандата на цигари у нас е намаляла с 22% спрямо миналата година и вече е малко над 14 на сто от целия пазар. Това показват предварителните данни на компаниите от бранша. Числото обаче не е окончателно и картината може да се промени до края на месеца.

Основната причина за намалението според компаниите са засилените мерки за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия, която провежда Агенция „Митници“.

По данни на Министерството на финансите от януари до юни митниците са събрали 880.40 млн. лева от акциз върху тютюневите изделия, което е с 8.34% повече спрямо същия месец на 2014 г., пише „Труд“.

Общо легалният пазар на цигари се е увеличил с между 4 и 5 процентни пункта от началото на годината до сега, показват данни на дружествата.

С поредното намаление на контрабандата, данните за България се доближават до средното ниво в Европейския съюз. В общността нелегалният пазар на цигари е между 10 и 11%.

Основната причина за увеличението на контрабандата у нас беше рязкото вдигане на акциза върху тютюневите изделия през 2010 г. Заради скока на цените на цигарите тогава нелегалният пазар достигна до 40%, а в някои погранични райони - до 90 на сто.

В момента акцизът на 1000 къса цигари е 146 лева, а според изискванията на Брюксел трябва да достигне 176 лева до 1 януари 2018 г.

Общото поскъпване на кутия цигари до тази дата ще е с до 80 стотинки. Министерството на финансите вече е направило график за увеличението в периода 2016-2018 г. Не е ясно обаче дали той ще бъде спазен. Ако това стане цигарите ще поскъпнат с 0.20 лева още от догодина.

В случай че графикът се спазва, трябва да бъдат отпечатани нови бандероли заради по-високата цена. За първи път тази година печатницата на Българската народна банка, която прави бандеролите, няма да може да работи през октомври, тъй като ще върти бюлетините за местните избори и референдума. Заради натовареността на печатницата тютюневите компании трябва да си поръчат предварително бандеролите за количествата, които ще продадат до края на годината.

С намаляването на контрабандата пушачите са се преориентирали към най-евтините тютюневи изделия, които увеличават дела си на пазара до близо 50 на сто, показват данните на бранша. За сравнение през миналата година делът на най-евтините цигари на цени до 4.70 лв. е бил 45.2%.