Стопиране на срива в продажбата на автомобили отчитат в началото на месец септември от автомобилния бранш. Това показва статистическо изследване на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, цитирано от организаторите на плевенския автомобилен салон "Партньори на колела" - Партнерс Експо.

След бума на продажба на нови леки автомобили, който страната ни отчете през 2008 г., през 2009 г. продажбите са спаднали с 50%, посочи мениджърът на Партнерс Експо Нели Данова. Тя допълни, че за първите 8 месеца на 2010 г. цифрите показват още 39% снижаване спрямо 2009г.

Последното, което се забелязва към края на месец август и началото на септември тази година, е стопиране на този срив. Още по-тревожно е положението при тежкотоварните автомобили, като през първото шестмесечие на 2010 г. в България няма продаден камион, подчерта Нели Данова.

По думите й, в момента клиентите не се интересуват от допълнителни бонуси при покупка на автомобил, а най-важното за тях са ниската цена и лесния достъп до по-облекчени лизингови схеми, защото е непосилно в днешно време да се купи кола с пари в брой.

Самите дилъри по места вече изцяло са ориентирали своите оферти към физическите лица, а не както през 2008 г. - към корпоративните клиенти. Другото важно нещо е, че почти всички автомобили, включително и леките, вече могат да ползват данъчен кредит с облекчение към фирмите, които са изпаднали в крайно затруднение.

Организаторите на плевенското есенно автомобилно изложение прогнозираха изключително ниски цени на експото тази година, които за определени марки и модели ще достигат до 15 000 лева с включен ДДС.

Изложението стартира на 12 октомври пред ХГ "Илия Бешков" и до момента участие са заявили 9 представители на различни марки с около 40 модела. Очаква се марките да станат 12 и всички те да покажат последните си новости.