Заради срива на цените на пшеницата в САЩ и Европа тази година стокооборотът на земеделските производители ще бъде по-малък с около 15-20 %. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По нейните думи, това няма да е никак добре за държавата и за самите производители.

„По принцип българската пшеница има по-висока себестойност от американската и европейската. Освен това изкупните цени на българската пшеница този сезон са по-ниски от очакваните. Това се случва с оглед на участието на Украйна на фондовия пазар на зърнени култури като пълноправен член на Европейския съюз. Украйна е сериозен производител на зърно и пшеница”, обясни Кукушева.

„В случая няма и търсене. Като цяло в целия свят има достатъчно добра количествена реколта. С оглед на това няма дефицит, няма недостиг и там в момента секторът е замрял. Не мога да кажа какви са печалбите, но дай Боже, да ги има, защото земеделието е сериозен бизнес. Всеки бизнес трябва да има печалба, за да продължи да съществува. Искрено се надявам, че българските земеделски производители имат печалба, каквато да може да ги мотивира да продължат да бъдат земеделски производители, въпреки ниските европейски субсидии за България”, добави още тя.

Кукушева допълни, че е необходимо да има чуваемост по голямата тема наречена диференцирана ДДС ставка на хляба. Тя уточни, че това е верният път за ликвидиране на сивия сектор.