Компаниите, които развиват бизнес в областта на металодобива и металопреработката, поведоха мечките на азиатските пазари. Повлия им лошата новина от американската компания Alcoa Inc., която обяви значителни загуби заради спада в цената на алуминия на световните борси.

Алуминият е стока, която е силно зависима от търсенето, така че със спада на потреблението нормално ситуацията се влошава и за компаниите, които го доставят.

Негативните данни доведоха до разпродажби както на Wall Street, така и в Азия. Ето как се представиха някои от гигантите в индустрията: Книжата на Chalco в Китай поевтиняха с 4.9%, по време на сесията в Хонг Конг; на борсата в Сидни BHP Billiton изгуби 2.7% от пазарната си капитализация; англо-австралийската компания Rio Tinto Ltd поевтиня с 0.3%, след като вчера акциите й спаднаха с 10%.

Късно снощи Alcoa Inc. обяви нетна загуба в размер на 487 млн. долара за първото тримесечие, което разделено на броя акции прави по 61 цента загуба на акция. Година по-рано резултатът за дружеството бе печалба от 303 млн. долара или печалба от 37 цента на акция. Негативният резултат от началото на годината идва най-вече от спада в продажбите, които са за едва 4.1 млрд. долара, сравнено с 5.7 млрд. долара година по-рано. Barron's, MarketWatch