Стъкларският завод на Цветан Василев в сръбския град Парачин ще започне сам да изплаща задълженията си за ток и газ. Това каза председателят на местния синдикат Живойин Матейич.

Той уточни, че изплащането ще стане с пари от касата на завода, защото "собственикът и до днес, когато изтече срока на договора с правителствените представители не е подсигурил средства".

Синдикатът призова българският мажоритарен собственик в консорциума "Глас индъстри" да изплати задълженията за ток и газ, както това е договорено на правителствената среща в края на месец август.

"Тогава е отложено спирането на тока за 1-ви септември", каза Матейич и благодари на държавата за проявеното разбиране от нейна страна за проблемите в завода.

"Ако някой злоупотребява, тогава държавата трябва да накаже виновниците, но не и работниците, които живеят от заплатите си", подчерта Матейич. Според него работниците си мълчат, но не се знае до кога.

Цветан Василев е собственик на завода от 2012 година. Досега той е инвестирал 118 млн. динара в предприятието. Сметките на Стъкларския завод в Парачин са блокирани от ноември месец миналата година, заради дългове за ток и газ на стойност 950 млн. Динара /14.85 млн. лв./ БГНЕС/