Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ са поканили вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за участие в извънредното общо събрание на организацията на 26 февруари. Това стана ясно от писмо, изпратено от ССИ до медиите.

От съюза се обръщат към вицепремиера по повод спора относно кореспонденцията между ССИ и Министерството на финансите във връзка с предлаганите от ССИ идеи за държавно въздействие с пазарни средства върху лихвената политика на търговските банки в България.

От организацията посочват, че искат да изяснят допирните точки и разминаванията си в открита дискусия на форума на малките, средните и микро- предприятията в България. Според тях няма нормативна забрана държавата да участва на финансовите пазари с пазарни методи и собствени средства, и смятаме, че това може да бъде повод за дискусии между една национално представителна работодателска организация и министъра на финансите.

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че Алексей Петров е изпратил писмо, внесено в Министерството на финансите от името на Съюзът за стопанска инициатива, в което се посочва конкретен модел за сваляне на лихвите.