Стана ясно кой е собственик на бургаската корабостроителница, съобщиха бивши служители на завода след среща с управителя на банката основен кредитор.

 

Офшорната компания „Хунас инвестмънт“ е мажоритарен собственик на акциите на "Бургаски корабостроителници" с дял от около 80%, представител за България е Петър Антонов, предава Агенция "Фокус".

 

Веселин Кабов, който участва в срещата с управата на банката, каза, че Антонов бил човекът, който решавал коя да е фирмата, която ще работи с корабостроителницата и какви да са отношенията.

 

От Първа инвестиционна банка са подали заявление да се спре Подробния устройствен план на дружеството.

 

„За всеки е от интерес да се знае ще се разпродаде ли заводът или ще се работи в посока да се премахната ненужни активи. За никой не е тайна, че заводът има много такива активи - огромна площ, много неиползваеми активи, сгради, за които се плащат данъци, така че е нормално като една оздравителна програма да се извършват и такива действия. Важно е всичко да е прозрачно да не остават съмнения, че има злоупотреби“, каза Кабов.


От банката са опровергали информацията за инвеститорски интерес от арабски фирми, за турска компания, както и че акциите на завода се продават на борсата в Москва. Имало е инвеститорски намерения само от страна на украински компании.