Агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Съединените американски щати. По този начин страната бе наказана за високия си бюджетен дефицит.

 

Така от няколко часа САЩ вече не е емитент на първокласни книжа с рейтинг ААА, а според оценката на Standard & Poor’s нивото й е АА+. Перспективите занапред са негативни, тъй като агенцията изразява скептицизъм относно способността на Конгреса да свие бюджетните разходи, заради които дефицитът е толкова голям.

 

Възможно е до две години рейтингът на САЩ да бъде понижен и още до степен АА, ако не бъдат постигнати реформи в областта на публичните финанси. Още повече, че досегашните действия на държавните власти силно се разминават с препоръките, отправяни от агенциите.

 

Така например, последната голяма стъпка в това отношение бе сделката за повишаването на лимита на допустимия държавен дълг от $ 14.3 трлн. с допълнителни $ 2.4 трлн. през следващите 10 години. Standard & Poor’s препоръчваше този лимит да бъде вдигнат с $ 4 трлн. Притесненията, свързани с незадоволителния растеж на икономиката и перспективата за трудно набиране на финансиране с оглед на дълговата криза в Европа, обосноваваха предложението на рейтинговата агенция.

 

Нейната оценка е важна за инвеститорите, които купуват държавни ценни книжа, защото в зависимост от присъденият рейтинг те преценят каква лихва да искат при покупка на такива активи. Когато рейтингът е първокласен се счита, че рискът от фалит на държавата е много нисък и инвеститорът може да бъде по-скромен в исканията си.

 

Когато обаче рейтингът не е висок, тогава цената, на която държавата получава финансиране чрез емисии на ДЦК, се вдига. Според изчисления, които се цитираха сред щатските парламентаристи по време на дебатите за вдигането на тавана на дълга, едно понижение на рейтинга ще означава допълнителни $ 100 млрд. разходи за бюджета, които ще държавата ще трябва да плаща като лихви за инвеститорите, на които разчита, за да получава финансиране срещу ДЦК.

 

Най-големите държатели на американски дълг са азиатските инвеститори от Китай и Русия. Те вече дадоха индикации, че няма да преустановят покупките на щатски ДЦК, защото активите с първокласен рейтинг ААА не са толкова много.

 

Източник на графиката: Reuters

 

В момента с рейтинг ААА са само 19 държави. Сред тях са Австралия, Австрия, Канада, Холандия, Финландия, Франция, Германия, Хонконг, Лихтенщайн, Люксембург, Дания, Нова Зеландия Сингапур, Швейцария, Норвегия, Великобритания.

 

САЩ получи тази най-висока оценка още през 1917 година, когато бе създадена агенцията за кредитен рейтинг Moody's. Малко по-късно, през 1941 година, когато е основана Standard & Poor’s, тя също потвърждава първокласното качество на емитираните от САЩ ДЦК.