Право на отговор

„Стандарт Асет Мениджмънт АД заявява, че ще оспорва по съдебен ред решението на общото събрание на БАУД за изключване на Дружеството от асоциацията.

Считаме, че докато българският съд се произнесе по въпроса за законосъобразността на решението и съответствието му с устава на БАУД, би следвало да се избягват негативни коментари, които уронват репутацията на дружеството пред обществото и инвеститорите.

В противен случай, дружеството ще се възползва от всички възможности, които законодателството му предоставя за защита на своите права и законни интереси".

Едно от най-прозрачните УД в България“

Горният текст е реакция на управляващото дружество Стандарт Асет Мениджмънт АД по повод на публикацията в DarikFinance.bg „Изгониха Стандарт Асет Мениджмънт от БАУД”. С въпросния материал DarikFinance.bg предаде в понеделник вечерта решението на Асоциацията на управляващите дружества да изключи от своите редици заради нарушение на Етичния кодекс „Стандарт Асет Мениджмънт“.

Нигохос Канарян, един от собствениците и инвестиционен консултант в Стандарт Асет Мениджмънт подчерта в телефонен разговор с редакцията, че неговото управляващо дружество е сред най-прозрачните в бранша в България.

Той акцентира, че на Интернет сайта на дружеството се публикуват не само ежемесечните отчети за доходността, както е според европейската Директива 4 за колективните схеми – а и информация за риска.

Прозрачността е сред основните принципи, залегнали от самото начало на дейността на нашето управляващо дружество, категоричен бе Канарян, който е доктор по икономика и до март 2007 г. е преподавал финанси и риск мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.

По думите на финансиста, тази прозрачност вероятно не е по вкуса на някои от колегите в бранша; неговото дружество „не успя да я прокара“. Канарян обаче отказа да коментира мотива за решението на колегията, преди по въпроса да се произнесе съдът.

Клиентите са информирани

Нигохос Канарян потвърди, че активите управлявани от четирите фонда на УД са от порядъка на 6 млн. лв. Клиентите са били незабавно информирани за решението на БАУД. "Продължаваме дейността си", заяви финансистът.

Справка на сайта на фонда показва, че доходността на Високодоходния фонд на Стандарт Инвестмънт от началото на годината до 30 ноември е -26.02%. Международният фонд е с негативна доходност от -34.52%. Консервативният фонд от началото на годината е загубил 18.10%.