Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи допълнително кредитния рейтинг на Гърция от "СС" на "SD", което означава селективен дефолт. 

Според агенцията, сегашният рейтинг означава частична неплатежоспособност по дадено дългово задължение при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения.

Според правителството в Атина, това е очаквана реакция без драматични последствия за банките, предаде БНР.

Кабинетът се събра на спешно заседание преди парламентарния вот по орязване на разходите в бюджетния сектор. Безработните са вече над 1 милион, а след приемането на мерките се очакват още 240 000 души да останат без работа.

Премиерът Лукас Пападимос свика заседание на министерския съвет часове преди важният вот в парламента за намаляване на пенсии и заплати, и съкращения в бюджетния сектор. Водеща тема е и понижения кредитен рейтинг на Гърция до ниво ”селективен дефолт”.

Министърът на финансите Eвангелос Венизелос е оптимист, че ниският рейтинг няма да има негативни последствия за гръцката банкова система. Независими експерти са на мнение, че реално Гърция е с официален частичен фалит.

Положителни са реакциите от страна на правителството за германската подкрепа по втория спасителен пакет към Атина. Очаква се гръцкият парламент да подкрепи тежките икономически мерки, за да не излезе страната от Еврозоната.

Социалистите и консерваторите се споразумяха за примане на мерки, които да гарантират финансовата помощ. Опозиционните партии няма да подкрепят правителството. Премиерът Пападимос ще съобщи във вторник новия министър по защита на гражданите, след внезапната оставка на социалиста Христос Папуцис.

След решението, гръцкото финансово министерство заяви, че понижението на кредитния рейтинг няма да има никакви последствия за гръцката банкова система. Според ведомството, тази стъпка на агенцията е била предварително заявена и всичките последствия от нея са били прогнозирани, планирани и отчетени в съответствие с решенията на Европейския съвет и еврогрупата.

Понижението на рейтинга няма да има никакви последствия за гръцката банкова система, тъй като срещу неговото въздействие вече са предприети мерки от Централната банка, а това ще направи и Европейският фонд за финансова стабилност, се казва в изявлението на министерството.