Продължаваме работата по прегледа на лобисткото законодателство по времето на Борисов. 60 законови промени създаваха неравнопоставеност, условия за липса на конкуренция, за изкуствени монополи. Ще продължим премахването на подобни текстове от законодателството, това обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ще подготвим цялостен подход в антимонополното законодателство, защото това създава конкуренция, по-ниски цени за крайния потребител. Ще подкрепяме и окуражаваме българските производители и фирми, категоричен е Станишев. Той заяви, че социалните приоритети са водещи за Коалиция за България.

Ще настояваме пред правителството да има увеличаване на минималната работна заплата още през октомври, след диалог в тристранния съвет. Още от септември трябва да започне дискусия по приоритетите за Бюджет 2014, каза Станишев.

По отношение на обвиненията в "политическа чистка", Станишев каза, че "няма такова нещо". Той посочи, че има две заявени и подадени оставки – от директора на Държавен фонд земеделие и от директора на Агенцията по инвестиции, на основата на които от правителството ще бъдат направени промени.

В Агенция "Пътна инфраструктура" е реализирана промяна, като досегашният председател на Управителния съвет остава член на съвета.

Станишев подчерта, че част от промяната, която смятат, че трябва да бъде реализирана, е и кадрова.

"Аз дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение на този етап", каза лидерът на БСП.

Станишев посочи, че промените в Агенция Митници се дължат на ниската събираемост, а освен това има случаи на откровено политически назначения, които не са правени на професионален принцип и трябва да бъдат ревизирани.