Правителството на ГЕРБ дестабилизира държавата и провокира стачките. Обвинението е на лидера на БСП Сергей Станишев, който призова всички симпатизанти на партията да се включат в протестите. Той допълни, че премиерът Бойко Борисов не трябва да се сърди на оказаната подкрепа за протестиращите.

Лидерът на БСП  коментира, че най-важно е да се запази стабилността на страна, но допълни, че дестабилизиращият фактор в страната е правителството на ГЕРБ. По думите на Станишев действията на кабинета провокират хората да излязат на протести.

За пример даде реформата в пенсионната система. „Без разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е изискване по закон, се прокарва между две четения на бюджета шокова реформа и шоково вдигане на възрастта на пенсиониране. И се казва няма нужда от преговори”, коментира той.

Станишев допълни, че министър-председателят не трябва да се сърди на опозицията, че подкрепя протестиращите. В тази връзка лидерът на БСП както сам се изрази направи кратко литературно четене, в което припомни изказвания на Борисов преди да стане премиер. „Започвам с цитат на министър-председателя, който заявява „Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали, когато е трябвало”. Трябва да припомня и някои други цитати. 23 ноември 2007 г. Борисов като кмет на столицата казва: „Станишев не трябва да се сърди, че се организират митинги и стачки и ще се прави всичко възможно да се свали правителството”. 6 февруари 2008 г. - „Вотове до дупка и натиск върху правителството”, казва Борисов”, посочи лидерът на БСП.

Серей Станишев отново призова симпатизантите на БСП да се включат във всички протести по места.