Общественици и политици говорят за горещ политически сезон. Основната тема, която се дискутира е ще издържи ли правителството, няма ли да издържи.

След последните 4 г. този парламент и новото правителство завариха държавата разградена до основи като съдържание и начин на функциониране на институциите. Утре парламентът най-вероятно ще дискутира прословутото тефтерче на Златанов. Това е начинът, по който се управляваше държавата 4 г. Това е позорна система на управлението на ГЕРБ чрез рекет, страх, прикриване на безобразия, удряне на опоненти, разделяне на свои и чужди.

Държавата все още е сраснала с една партия, която приватизира цялата държавност и нейната върхушка бе на такава позиция, че тотално да контролира институциите, подчерта лидерът на БСП, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че заставайки зад правителството на Орешарски, БСП и КБ се ангажират да работят за промяна на това статукво. "Това е смисълът на работата на правителството на Орешарски. Съпротивата е ожесточена и от страна на ГЕРБ, и от партии, които години ги подкрепяха, а днес се обявяват за реформатори.

И много хора, които протестират днес обективно волно или неволно обслужват запазване на статуквото.

Протестът е полезно нещо, да, но това затруднява нормалната работа на парламента, по начина, по който се прави. Да, протестите са легитимно право на гражданите, но, когато се огражда парламентът, държат се депутати като заложници, това било мирен протест и полицията била виновна, че се опитва да ги изведе, това нормално ли е?

Стоим зад правителството, защото в неговата програма виждаме шанс за необходимата за държавата промяна. Няма да приемем и допуснем чрез налагане на времеви хоризонт на правителството до края на годната примерно, всъщност да го превърнем в едно служебно правителство. Ако има воля правителството да прави реформи, дълбоки промени в полза на гражданите, ще има мощна и категорична подкрепа на БСП и КБ", категоричен е Станишев.

Очакваме да се начертае смислен и цялостен план за действия, който да се прилагат за съживяване на икономиката, за слагане на намордник на монополите, пропили цялата икономика, за социална ангажираност на кабинета. Ще бъдем взискателни към кабинета. Даваме подкрепата, но очакваме тази политика да се реализира с добри темпове", допълни лидерът на социалистите.