Продължаваме да подкрепяме категорично правителството на Пламен Орешарски. То трябва да предложи спешни мерки за работата на институциите в следващите дни, но при една хипотеза – да има работещо Народно събрание.

 

Това заяви лидерът на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев след продължило близо час и половина заседание с депутатите от БСП, предаде репортерът на Дарик, Деа Манолова.

 

Той призна, че ако утре Атака каже, че няма да участва в работата на парламента, това означава, че се върви към предсрочни избори.

 

Работата на парламента не зависи само от работата на БСП и ДПС, така че националистите трябва да се определят и да кажат какво ще направят.

 

По повод днешната демонстрация пред Народното събрание, Станишев заяви, че уважава правото на протест на всички хора, но не може да се твърди, че тези, които са пред сградата на парламента, са извадка за националните интереси.

 

Той заподозря, че зад тях стоят корпоративни интереси и кукловоди, като не пожела да каже името на кукловодите, които дирижират протестите, но подчерта, че има много кукловоди в политическа партия ГЕРБ.

 

По повод думите на Бойко Борисов, който многократно заяви, че ако му се били извинили и са поговорили с него, щял да осигури нужния глас да се провежда заседание, Станишев каза, че ще разговаря с него едва след като Борисов признае резултатите от изминалия вот.

ГЕРБ сезираха Конституционния съд за честността на произведените предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Станишев допълни, че още днес той или някой от ръководството на партията ще разговаря с Волен Сидеров, за да има яснота какво се случва от тук нататък.