Министър-председателят Сергей Станишев определи като сложна ситуацията с металургичния комбинат Кремиковци АД. Станишев настоя, че преговорите с представители на бразилската фирма, проявила интерес като купувач, продължават.

Премиерът призова медиите към сдържаност по този проблем, тъй като ситуацията била много деликатна. Ако има и минимален шанс, ще се потърси начин да се помогне на предприятието, но трябва да сме готови и за най-тежкия вариант, каза още Станишев.

12:30 часа

След поредната безрезултатна среща между синдикалните лидери в Кремиковци и представители на Правителството, хиляди работници протестиращи работници блокираха кръстовището на булевард Витоша и Тодор Александров.

Това е първата спонтанна реакция на работници от цялата страна, които рано тази сутрин излязоха в подкрепа на Кремиковци, а по обед блокираха района около статуята на Света София. Работниците стоят на пътното платно и не нарушават обществения ред.

Причината за тази реакция е, че малко по-рано завърши срещата на синдикалните лидери с представители на кабинета. Обещано им е, че техните предложения ще бъдат предадени на премиера Сергей Станишев, но не е поет ангажимент за реални действия за бъдещето на Кремиковци. Синдикатите отново са настоявали за създаване на работна група, която да оцени ситуацията в комбината и да предложи варианти за действие. Според Васил Яначков от КНСБ управляващите вярват, че министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров знае как да реши съдбата на комбината, но по думите на Яначкво министърът или не разбира, или разчита единствено на бразилската компания CSN за запазване поне на коксохимическото производство в комбината.

По-рано под прозорците на Министерския съвет синдикалните лидери припомниха на управляващите, че са отворени за всякакви предложения, свързани с бъдещето на Кремиковци. Дори да не се намери инвеститор за комбината, има адекватен вариант капитализация на дълга или продажба на съпътстващи активи и така ще се осигурят средства за работни заплати и обезщетения за съкратените работници, заяви Васил Яначков. По думите му държавата трябва да направи всичко възможно, за да спаси металургичното предприятие в условията на икономическа криза.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров също се обяви за намеса на държавата в подкрепа на индустрията, вместо изчакване на външен инвеститор, който да спаси комбината.

Само с тояги и палежи управляващите ще разберат, че трябва да действат за бъдещето на Кремиковци, с тези думи се обърна към работниците президентът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев. След срещата в Министерския съвет лидерът на подкрепа в предприятието Людмил Павлов обяви, че от четвъртък вероятно ще има палатков лагер и ще бъде обявена гладна стачка. Самите работници са настроени да предприемат всякакви действия. Първото вече е факт – блокадата на натоварено кръстовище в столицата.

Металурзите от Кремиковци днес отново излязоха на протестно шествие. Миналата седмица металурзите обявиха намеренията си да протестират докато тече седемдневният срок, в който бразилската компания CSN реши дали ще инвестира в комбината.

От Булгаргаз казаха, че се отлага с една седмица спирането на газа към комбината, по молба на енергийния министър Петър Димитров. Синдикатите обявиха вчера, че ще предприемат по-агресивни действия, след като все още няма яснота за бъдещето на комбината.