Да лежиш само върху стари лаври не е добра идея. Не само за хората, а и за държавите. Най-влиятелните страни в историята са и най-задлъжнелите държави днес. Това става ясно от последните данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Шампион по борчове в момента е люлката на европейската цивилизация Гърция, чийто нетен дълг възлиза на 173% от БВП. Други световни сили в исторически план, които берат срам в челната 20-ица на най-задлъжнелите страни в света, са Италия, Египет, Португалия, Испания, Франция, Великобритания, Япония и САЩ, пише сп. "Форбс".

Гърция има най-големи проблеми - не само защото има много по-високо съотношение на дълга към БВП, от която и да било друга страна, но и защото БВП на страната продължава да се свива. Икономиката на южната ни съседка се очаква да се свие за шеста поредна година, като този път спадът ще е с 4.2%.

"Ако доходите ви намаляват всяка година, как ще изплатите задълженията си?" пита финансовият журналист Матю Лин, добавяйки, че на практика това няма как да стане, ако не промениш нещата.

МВФ прогнозира, че БВП на Гърция ще спре да се свива през 2014 г. и ще расте с по около 3% на година в следващите четири години. Мерките за икономии наистина намалиха огромните гръцки дефицити, но страната има да извърви дълъг път, за да намали задълженията си.

Още няколко страни от еврозоната имат подобни проблеми. Италия, Португалия и Испания също се очаква да отчетат икономически спад през 2013 г., но по подобие на Гърция икономиките им се очаква да започнат бавно да нарастват от следващата година.

Япония е на второ място в класацията на МВФ със задължения в размер на 140% от БВП. Икономиката на Страната на изгряващото слънце, която е третата най-голяма в света след САЩ и Китай, се очаква да расте с по-малко от 2% на година до 2018 г.

Пет други страни в света също имат задължения, които надхвърлят техния БВП. Това са Ливан, Португалия (очаквани 118% за 2013 г.), Гренада (очаквани 116% за 2013 г.), Италия (очаквани 110% за 2013 г.) и Ирландия.

"Рано или късно те ще трябва да изпаднат в дефолт," казва Лин.

"По принцип, когато задълженията надхвърлят БВП, това е огромен проблем. Борчовете вероятно не могат да бъдат изплатени, освен ако страната не отчита наистина сериозен икономически растеж."

САЩ се нареждат на 10-о място в класацията със задължения в размер на 87% от БВП. Като абсолютна стойност обаче държавата има по-големи задължения от която и да било друга - 14.6 трлн. долара. Сумата е два пъти по-голяма от тази на втората най-закъсала страна по абсолютна стойност Япония. Дългът на наследниците на самураите е нараснал с 10 трлн. долара в последното десетилетие.

Развиващите се страни изглежда имат по-малко задължения от традиционните световни сили. Бразилия например е седмата най-голяма икономика в света, но задълженията й възлизат на 34% от БВП.

МВФ изброява съотношението дълг към БВП за всяка страна, в това число и за развиващите се сили като Китай, Индия и Русия.

Данните на финансовата институция обаче показват, че Китай е трета в света по спестявания, които възлизат на 51% от БВП.