Щатският долар продължи да поскъпва спрямо еврото след пробива на възходящата тренд линия, която поддържаше движението при основната валутна двойка през последните 9 месеца и само в рамките на изминалите пет търговски сесии спечели близо нови 300 пипса. В допълнение към това силното повишение на „зелените пари” в петък доведе до преодоляване и затваряне под едно от ключовите нива с оглед на горепосочения тренд от началото на март при 1.4625. В качеството му на последно най-високо дъно, това ниво беше от особено значение за еврото при опитите му да продължи поскъпването си над 1.5144, но неспособността на единната валута да се задържи над 1.4625 създава предпоставки да очакваме по-дълбока корекция на цялото движение от 1.2455 до 1.5144 и дори неговото обръщане.

В началото на седмицата доларът продължи инерцията си от изненадващо добрите данни за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ от 4-ти декември и точно когато възходящият импулс на „зелените пари” започна да се изчерпва, те получиха подкрепа от поредната порция макроикономически новини, подсказващи за възстановяване на потреблението. Продажбите на дребно за ноември отчетоха изненадващ ръст в петък, с което подкрепиха оформящата се нова тенденция през последните седмици, а именно – доларът да поскъпва, когато ставаме свидетели на позитивни данни отвъд Океана. Зад тези движения на щатската валута стоят изказванията на Бен Бернанке след последната среща на Фед през ноември, когато председателят на американската централна банка заяви, че повишение на лихвите е възможно, едва когато безработицата започне да пада, а потреблението да се възстановява. Именно признаци за изпълнение на тези две условия наблюдавахме само в рамките на седмица, което веднага засили спекулациите, че Федералният резерв ще започне да затяга монетарната си политика по-рано от очакванията.

С оглед на големият брой неизвестни във връзка с мерките, които ще предприеме щатската централна банка в началото на 2010 година, основният  фокус на пазарните участници през тази седмица очаквано ще бъде насочен към последното за годината нейно заседание. Запазването на основната лихва на рекордното й дъно от 0.25% е нещо, в което никой не се съмнява, но вместо това коментарите на Бернанке и компания ще бъдат следени внимателно от трейдърите, тъй като могат да дадат насоки по отношение на водената от Фед монетарна политика.

Говорейки за срещи на водещи централни банки, отминалата седмица ни предложи цели четири заседания на монетарни институции, но при нито едно от тях не станахме свидетели на изненади и логично не се стигна до резки движения при валутите на тези държави. Основните лихви във Великобритания, Швейцария, Нова Зеландия и Канада останаха непроменени, като единствено новозеландската централна банка даде повече яснота във връзка с намеренията си да увеличи цената на заемния ресурс. Според институцията обаче, това най-вероятно ще стане към средата на 2010 година и то само при условие, че икономическите условия продължат да се подобряват.

*Заглавието е на редакцията