Продай ни стария си телевизор! С това общо послание излязоха тримата най-големи търговци на аудио-визуална техника покрай цифровизацията на тв ефира.

Първата стъпка бе на 1 март, откогато ефирният телевизионен сигнал вече се излъчва освен аналогово и в цифров вид.

Последната ще е от началото на септември, когато старата технология ще спре завинаги и преносът ще е само дигитален. Тогава тумбестите кинескопни телевизори ще станат неизползваеми за гледане на ефирни програми, ако нямате цифров декодер.
Не бързайте обаче да изхвърляте стария телевизор на боклука.

От него можете и да спечелите, защото всички големи вериги за битова електроника - "Технополис", "Техномаркет" и "Зора", стартираха през последните дни кампании за изкупуване на старите "щайги".

Пари в брой не се дават, но отстъпката за покупка на нов уред е доста сериозна. Кампаниите на трите търговски вериги не са обезпечени с финансова помощ от страна на държавата, а по-скоро целят засилване на продажбите след старта на цифровизацията.

Срещу връщането на стар кинескопен телевизор "Техномаркет" дава ваучер за покупка на нов уред. Стойността му е различна в зависимост от ширината на екрана. За 14-, 15- или 16-инчов апарат ще получите талон на стойност 40 лева. За по-големите екрани ваучерът е на стойност 60 лв.

Според условията на промоцията бонусът може да се използва за покупка на нов телевизор с вграден цифров тунер от марките "Самсунг", Ел Джи, "Тошиба" и "Филипс". Промоцията обаче е до края на май т.г.

При "Технополис" срещу стария телевизор се дава отстъпка от 5% при покупката на нов апарат с цифров тунер независимо от марката. Така офертата излиза най-сладка, ако си купите скъп тв приемник. Или ако имате възможност да заделите 2000 лв. за телевизор, цената му автоматично пада със 100 лева.

В търговска верига "Зора" също се предлага изгодна оферта.
Старият кинескопен телевизор в магазините им се оценява между 30 и 70 лева. Минимумът от 30 лева се дава за апарати с диагонал на екрана до 22 инча.

За телевизори до 32 инча се получава отстъпка от 50 лева, а за най-големите - 70 лева.
Офертата, която предлагаме, е почти изцяло за наша сметка, заяви пред "Труд " Илия Добрев, главен продуктов мениджър на "Аудио-визуална техника" в "Зора".

Причината е, че търговците ще си върнат много малка част от инвестициите, които са вложили, в кампанията за събиране на кинескопните телевизори. Фирмите за оползотворяване на отпадъци ще им платят по 5-10 лева на телевизор, обясни Добрев.
Според него в момента наистина има ръст на пазара на телевизори, но той не се дължи на започналата цифровизация на тв ефира.

Основната причина е, че през т.г. януари и февруари са много по-топли. През 2012-а имаше 1 м сняг и хората не ходеха по магазините, обясни Добрев. В останалите вериги за черна техника също отчитат съживяване на продажбите. Но и там смятат, че дигиталният тв сигнал не е причината. Едва 10% от българите все още гледат ефирно тв програми.

Кристално ясно срещу 1000 отгоре

Колкото по-интензивно се развиват технологиите, толкова по-трудно е да се избере качествен телевизор. А в момента ситуацията на пазара наистина е много динамична. През първите два месеца на годината продажбите на телевизори са се увеличили с около 20 процента, а цените на моделите със сходни характеристики са паднали също с толкова.

Какво трябва да гледаме, като избираме телевизор?

Първо - размерът има значение! Сега се купуват все повече уреди с диагонал на екрана над 40 инча, ако, разбира се, имате достатъчно място.

След това идва изборът LCD или плазма. Тук еднозначен отговор няма, но ако не искате да робувате на вещи, е по-добре да изберете първата технология. Плазмите са по-капризни! Това се дължи на факта, че при този вид телевизори през първите 200 часа не трябва да се застоявате на един и същ канал.

Иначе има опасност да "прецакате" скъпата техника. Големите и плътни лога на тв каналите могат да оставят буквално "дупка" върху екрана, ако твърде дълго сте се застояли, и да ви развалят завинаги картината. Освен това в сравнение с LCD телевизорите плазмите са лами - харчат огромно количество ток.

Иначе имат и предимства. Основното от тях е времето за реакция. То е недостижимо за "течните кристали" и дава огромно предимство, ако сте фен на спортни предавания и гледате често динамични изображения. Същото важи и за черния цвят. Най-черното черно е точно черното на плазмените телевизори.

В случай че не държите особено на изброеното по-горе, вариантът ви е LED телевизор. Това е най-тънкият вариант на LCD технологията. Трябва да гледате и за смарт функциите. Ако сте готови да заделите 1000 лева за нов телевизор, дайте още малко отгоре и го превърнете в пълноценен компютър със страшно много приложения.

Декодерите са между 35 и 70 лева

Декодерите за цифрова телевизия са устройства, които позволяват да приемате дигитален сигнал и да го гледате на стар телевизор с кинескоп. Цената им е между 35-40 лева за базовите устройства и достига около 70 лева за "хай дефинишън" уредите.

За да гледате ефирна телевизия след спирането на аналоговия сигнал, ще ви трябва и антена. Тук обаче хубавото е, че могат да се използват същите, с които и досега сте гледали телевизия. Просто трябва да ги свържете към цифровия декодер.

Продават се и специални стайни варианти за антени, но голяма част от продавач-консултантите в търговските вериги са скептично настроени дали и за каква част от хората те ще вършат работа. Със сигурност проблем не би трябвало да има при наличие на пряка видимост към телевизионна кула и в големите градове. Всичко това обаче предстои да бъде тествано на практика.

През следващите месеци се очаква да стартира и кампания по осигуряване на цифрови декодери за социално слабите граждани. Все още не е обявено официално класирането в обществената поръчка за доставка на устройствата и не се знае колко българи ще кандидатстват за устройствата.

Според условията уредите би трябвало да са безплатни за хората, които получават енергийни помощи (около 300 000 домакинства).

Те ще се дават по едно на семейство, и то само ако фамилията няма кабелна телевизия и телевизор с цифров тунер. Това би трябвало да намали в пъти броя на хората, които ще ползват бонуса.