За не повече от минута ще бъдат освобождавани пристигащите международни пратки в София със старта на кампанията за обслужване на едно гише в столичната митница на ул. „Веслец". Проектът, който се реализира от Агенция Митници съвместно с Български пощи, стартира пилотно в София, тъй като в столицата се обработват 60 на сто от международните входящи колети.

Досега освобождаването на пратките от чужбина изискваше обикаляне поне на няколко гишета и отнемаше твърде дълго време, което сега ще бъде спестено, обясни Красимир Николов, заместник-директор на Агенция Митници. Човек, като идва на гишето, ще му бъде представена квитанцията за внос и той ще може да плати дължимите суми, ако се дължат такива и остава само да си получи пратката, допълни той.

Това се спестява за хора, чиито пратки са на стойност от 30 лв. до 150 евро. Квитанцията за внос предварително се издава и човек, като отиде, ще плати на гишето абсолютно всичко, каза Петър Барбанаков от столичната митница.

Отпада таксата от 4 лева при пратките от страните от Европейския съюз, тъй като те вече ще се доставят директно в пощенските станции по местоживеене или до адреса на получателя, без да се представят в митниците, допълни Барбанаков.

Обслужването на едно гише не би трябвало да отнема повече от една минута на клиентите.

Намерението на двете институции е скоро така да се обработват пратките в цялата страна, обясниха Ваньо Танов и Милен Керемедчиев.

Танов допълни, че в рамките на три месеца трябва да се изгради национален център и всички пратки, които постъпват, да бъдат обработени предварително по този начин както сега в столичната митница. Керемедчиев съобщи, че пощите вече са предложили на митниците този единен център за разпространение на пратки да бъде в Кремиковци, където сега е пощенският разменно-сортировъчен център.