Нивото на лошите кредити е между 20 и 25 %, заяви финансистът Стоян Александров. По думите му банките имат лостове да ги преструктурират и затова голяма част от необслужваните заеми все още не са влезли в официалната статистика. Александров коментира, че идеята на финансовия министър за влагането на част от фискалния резерв в търговските банки е добра. Ето какво още каза Александров:

Защо да не се помисли за вариант, при който търговските банки да имат достъп до фискалния резерв, което няма да ги кара на всяка цена да трупат тлъстини, да трупат ликвидност, която не им трябва в момента, а за черни дни, а да имат достъп до фискалния резерв, това не е рефинансиране, а достъп до фискалния резерв, това са пари на държавата. Вече друг е въпросът какъв да е този достъп срещу какво.

Много от търговските банки имат в портфейла си държавни ценни книжа и могат да ги заложат. Ако трябва, ще заложат и акциите за определен период от време, тоест възможността да си загубят собствеността, но по добре да я има тази опция пред банките, че ако утре нещо случайно стане, това няма да им отреже главата и те тогава няма да държат на всяка цена скъп ресурс.