Всеки кандидат за управител на БНБ би трябвало да има някаква ясна визия, да каже какво смята да прави, да има някаква програма за управление. Това е проблемът, но засега такова нещо не се случва, а би трябвало да е в основата на избора, коментира пред БГНЕС финансистът Стоян Александров.

Според него, по закон изборът на управителя на БНБ може да стартира най-рано три месеца преди изтичането на края на мандата му, в този случай не по-рано от 10 юли.

Александров каза, че би трябвало всеки да изложи своето виждане как вижда ролята на централната банка и т.н. Трябва да се чуе неговото становище за влизането в чакалнята на еврозоната, за приемането на еврото и др. За преструктуриране примерно на самата централна банка, най-вече какво отношение има към Единния надзорен механизъм.

"Засега това не се вижда и е по-смущаващото. В крайна сметка банкерите не го избират, избират го политиците", коментира Александров.

"Явно ГЕРБ са се спрели на Димитър Радев и не смятат да издигат друга кандидатура и да набъркват партньори и др. Те решиха да търсят човек, който е извън банковата ни система, с оглед може би на ситуация и т.н. За мен по-логично е да си бъде човек от банковата система, който я познава. Цял живот Радев не се е занимавал с банково дело, той е бюджетар. Той даже не е водил друго направление във финансовото министерство, което има отношение към реалната икономика. По-добре управител на БНБ да бъде човек с финансов опит, който да е имал позиции в международни финансови институции, отколкото някой пък съвсем политик, който никой не го знае", заяви Александров и уточни, че Радев не е точно най-лошият избор.

"Димитър Радев е работил преди със сегашния екип на БНБ, те не са му чужди като хора или поне някои от тях, които ще останат. Доколкото разбрах и на Калин Христов изтича мандатът, но за него не се говори", допълни Александров. Той припомни, че по закон управителят на БНБ избира екипа си.

"Предполагам, че в първия момент, в който бъде избран Митко Радев, те може би затова бързат, той ще направи и предложения за подуправители на БНБ. 100 % съм убеден, че те в момента водят преговори и в тази посока – не само за гуверньор на централната банка, а и за двамата подуправители. Е, може и да не бъдат сменяни. Калин Христов например може да бъде предложен и за следващ мандат, но това вече не мога да кажа", смята Стоян Александров.