Стоян Мавродиев, народeн представител от ГЕРБ, бе избран от депутатите за председател на Комисията за финансов надзор /КФН/. Мандадът му е шестгодишен и така той ще ръководи регулаторния орган до 2016 година.

Новоизбраният шеф на КФН обяви, че първата му задача на поста ще е да бъда направен анализ на силните и слаби страни в работата на комисията и екипа й. Ето какво каза той пред журналисти в парламента, след като беше избран на поста:

Привърженик съм на принципа, че първо трябва да се направи съответният анализ и тогава да се предлагат решения в една или друга посока. Така че първата ми задача ще бъде да направя анализ за силните и слаби страни по отношение работата на комисията, съответно ще бъде анализирано качеството на хората в комисията и ще се прецени дали този екип да бъде разширяван или да бъде оптимизиран по съответния начин със сигурност обаче трябва да има силен и професионален екип във всеки един от секторите на работа на комисията.

Мавродиев беше и сред вносителите на законопроекта, с който се направиха редица промени в Закона за КФН. Срещу кандидатурата  му се обявиха от БСП и ДПС. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обаче защити Мавродиев и дори му пожела успех в бъдещата му работа.

Не превръщайте парламента в борса по труда за верни партийни другари. Не го превръщайте по този начин. Не превръщайте парламента в борса, каза Димитър Горов от БСП.

В момента жалкото състояние на борсата отговаря на трудно състояние на българските пенсионни фондове. И това трябва да намери решение. Този въпрос беше поставен тук на предишния председател, той го отклони, не пожела да даде информацията, не пожелаха да отчетат състоянието на финансовия надзор в страната, поради което трябва да си ходят, защото не стават за работа. Щом не защитават интересите на хората, които си внасят парите за пенсиониране доброволно, щом компрометират втория и третия пенсионен стълб, трябва да си ходят, нямат място там, каза от своя страна лидерът на ДСБ Иван Костов.

По информация на DarikFinance.bg новите членове на финансовия надзор ще бъдат още Димана Ранкова, която в предишния състав на комисията беше заместник-председател по инвестиционната дейност и Бисер Петков, който също преди отговаряше за осигурителния надзор.

Преди гласуването депутатът от ДПС Алиосман Имамов припомни обсъжданите по-рано идеи за ликвидиране на КФН или за сливане на регулатора с банковия надзор. Запазването на комисията до известна степен е факт, който трябва да ни удовлетворява. Все пак това е по-малкото зло, каза Имамов. Абсурдно е КФН да се обвинява за глобални финансови проблеми, тъй като тя има чисто регулаторни функции, подчерта депутатът.

В момента Стоян Мавродиев е зам.-председател на икономическата комисия в парламента, както и член на бюджетната парламентарна комисия. Той беше и сред вносителите на законопроекта, с който се направиха редица промени в Закона за КФН.

През есента по повод изслушването на отчета на КФН, финансовият министър Симеон Дянков коментира на няколко пъти, че не е доволен от работата на комисията и дори обяви, че може и без нея. 

Лидерът на ДСБ Иван Костов също бе един от най-големите критици в работата на надзора. 

* актуализирана информация