"Българският данъкоплатец няма да плати нито лев за изграждането на "Южен поток". Това каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна по време на изслушването му за проекта.

 

"Проектът „Южен поток” е необратим, тъй като той е стратегически за държавата, и геостратегически за региона. Това каза По думите му, той е важен и за други държави-членки на ЕС, през които ще премине този газопровод – Италия, Австрия, Словения, Унгария, Гърция и Хърватия. „ На това се базираше и моето мнение, че проектът е необратим”, каза още Стойнев.


„В момента съмненията на Европейската комисия са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 г. и към начина, по който е създадена през 2011 г. проектната компания", заяви Стойнев и допълни, че че има писмо от Изпълнителната агенция за обществените поръчки, в което се казва, че компанията не е заявител по Закона за обществените поръчки.


"Този търг е направен по начина, по който вие сте избрали и проектант. Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние", категоричен бе Стойнев.


Министърът на икономиката и енергетиката каза още, че проектната компания е създадена по времето на ГЕРБ. "Не е създадена с търг или конкурс и точно затова пита ЕК".

 

Стойнев заяви, че срокът за отговор към Брюксел е по съкратената процедура и страната ни разполага само с един месец, за целта.

 

"Част от отговорите вече са изпратени, а до 29 юни Съветът по европейските въпроси трябва да приеме всички отговори и да бъдат изпратени до Брюксел", каза Стойнев и допълни, че от създаването на проектната компания са похарчени общо 23 млн. лв. /Фокус/