За периода 2009 г. – 2012 г. задължения на дружествата нарастват с 1.5 млрд. лв. От тук нататък трябва да намерим заедно конкретните решения за спасяване на стратегическия сектор на енергетиката”, каза ресорният министър Драгомир Стойнев.

Той отбеляза, че след промените, предприети от управляващите, е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес, съобщава агенция „Фокус“.

„Това не се е случвало никога досега. Основната цел бе именно да се намалят разходите на българските предприемачи, защото ние търсим конкурентоспособност. С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон. Трябваше да отпушим износа на ток”, посочи министърът.

Трябва да се каже „край“ на системата, която не е в интерес на енергетиката. Тази система може да е в полза на българските граждани, заяви той. Проблем са търговете, обществените поръчки, правя всичко възможно да прекъсна тази практика, отбеляза министърът. Системата сега е по-стабилна от това, което заварихме, заяви Стойнев.

„Данните от доклада показват, че износът на електроенергия през 2009 г. са 5096 гигават часа, а за 2012 г. – 8321 гигават часа. Това показва, че в периода 2009 – 2012 г. износът на електроенергия е увеличен с около 60%”, коментира от своя страна министърът на енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

„Чу се теза, че управлението на ГЕРБ е довело до спад на потреблението на електроенергия. Данните показват, че това не е вярно. През 2009 г. брутното вътрешно потребление е 38 017 гигават часа, а през 2012 г. – 38 963 гигават часа, което е увеличение с около 3%”, посочи Добрев.