Секторите на стоки за дълготрайна употреба - търговията с бяла и черна техника, с автомобили, ще се възстановят най-бързо от общоикономическата криза.

Това каза Руслан Стефанов – икономист от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че причината за това е, че когато наближи криза, това са секторите, в които хората задържат своите дългосрочни инвестиции в очакване на по-добри времена.

Несъмнено секторите, които са свързани с ежедневното потребление, с бързооборотните стоки, с петрол, горива, веднага ще усетят ефекта от излизането от кризата, тъй като хората веднага ще възвърнат своите равнища на потребление от преди кризата, посочи Стефанов.

По думите му в строителството ще има по-забавен темп, тъй като там е натрупано значително количество непродадени или нереализирани площи както в търговското, така и в жилищното строителство.

Всяка фирма трябва да направи преструктуриране на задълженията – нещо, което повечето от тях направиха. Търсенето на нови ниши е част от стъпките, които едно предприятие може да направи, за да потърси изход от кризата. Трябва да се търсят нови източници на растеж и възможностите да се пренасочат към тях, посочи икономистът.

На въпрос намалели ли са фирмите през последната една година, които причисляват дейността си към сивата икономика, Стефанов отговори, че очакванията на специалистите са, че по-скоро ще има едно покачване на дела на фирмите или на сделките на фирмите, които се опитват да скрият доходите си. Вероятно като общ обем и сивата икономика също се свива, тъй като официалната икономика се свива. Но като относителен дял от общата икономика, сивата нараства, заключи икономистът. Агенция Фокус